Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

ALTERNATIVE CROP OF ANK108. Members of emergency services work at the scene of an explosion in Ankara, Turkey, Sunday, March 13, 2016.The explosion is believed to have been caused by a car bomb that went off close to bus stops. News reports say the large explosion in the capital has caused several casualties. (Riza Ozel/ Hurriyet Daily via AP) TURKEY OUT

Foto: Riza Ozel/TT

Ingen grupp har tagit på sig attentatet i den turkiska huvudstaden Ankara som dödade minst 34 människor. Men myndighetskällor pekar ut kurdiska grupper för det blodiga dådet vid en busstation.

Explosionen inträffade strax före klockan 19 lokal tid vid Kizilaytorget, nära en av Ankaras största knutpunkter i kollektivtrafiken och inte långt från flera regeringsbyggnader, bland annat justitiedepartementet och premiärministerns kansli.

Dogan Asik skadades när han stod tillsammans med en grupp människor vid busstationen nära Kizilaytorget i centrala Ankara.

– Det var omkring 40 människor. Den (bussen) sänkte farten. En bil körde förbi och så exploderade den, säger han till tidningen The Independent.

Turkiets hälsominister meddelade några timmar efter attentatet att 125 människor vårdas på sjukhus och att tillståndet för 19 av dem är livshotande. Enligt myndigheterna dog en eller två gärningsmän i attacken.

Svenska utrikesdepartementet känner i nuläget inte till att några svenskar ska ha befunnit sig på platsen när dådet inträffade.

Explosionen inträffade endast ett par hundra meter från den plats där ett 30-tal människor, de flesta soldater, dödades i en bilbomb för en månad sedan. En säkerhetskälla pekar för nyhetsbyrån Reuters ut den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK, eller en rörelse med anknytning till den, som ansvarig för dådet, men det har inte bekräftats. Under dagen ska myndigheter avslöja vilken grupp man misstänker ligger bakom dådet.

– Terroristorganisationer riktar in sig på oskyldiga medborgare när de förlorar kampen mot våra säkerhetsstyrkor, sade president Recep Tayyip Erdogan sent i går kväll.

Från flera håll i världen fördöms nu dådet. ”Ännu en dödlig attack i Ankara. Den onda cirkeln av våld måste upphöra. Djupt deltagande till offren och deras familjer”, twittrade utrikesminister Margot Wallström (S).

Frankrikes president François Hollande fördömer den ”vidriga attacken” och säger att Frankrike står bredvid Turkiet i dess kamp mot terrorismen. Storbritanniens premiärminister David Cameron är ”bestört”.

USA fördömer den ”horribla attacken” och det nationella säkerhetsrådet lovar att jobba tillsammans med Turkiet för att ”konfrontera källan bakom terroristhandlingen”.

TT

Flera dåd i Turkiet

• Den 17 februari dödade en bilbomb i Ankara närmare 30 människor och skadade ett stort antal personer. Den väpnade kurdiska separatistgruppen TAK tog på sig dådet och hotade med fler attacker.

• Den 12 januari exploderade en sprängladdning på Sultanahmet-torget, ett känt turistområde i Istanbul. Elva turister dödades i attacken, som den militanta jihadistgruppen IS hävdade att man var ansvarig för.

• Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och dödade 103 människor. IS tog på sig dådet.