Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

 

Klicka för att se en större karta. Foto: Google Maps.

Klicka för att se en större karta. Foto: Google Maps.

De fruktansvärda uppgifterna om övergrepp i Sydsudan publiceras i en ny FN-rapport. Den bygger på mer än 1 300 rapporter om våldtäkter som FN samlat in mellan april och september förra året i bara en av landets delstater, Unity state. Här ska bland annat soldater ha diskuterat huruvida de skulle våldta en sexårig flicka eller ej. Det slutade med att de sköt henne, enligt FN-rapporten.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, menar att antalet våldtäkter som beskrivs i rapporten troligen bara är en ögonblicksbild av det riktiga antalet.

Reaktionerna på rapporten har varit starka på sociala medier.

https://twitter.com/el_em_Y/status/708299428222914560

Även Amnesty har skrivit en rapport om övergreppen. Organisationen framhåller att politikerna och rättssystemet i Sydsudan inte agerat på något vis gentemot förövarna.

Säkerhetssituationen i Sydsudan är så dålig att mycket få journalister kan arbeta i landet. Här nedan finns en video med en intervju med David Marshall, som är koordinator för det FN-team som arbetar med att utvärdera människorättssituationen i landet (varning för starka bilder).

– Om du inte är regeringsanhängare i Sydsudan är du per automatik i fara. Du riskerar att gripas godtyckligt, utsättas för våldtäkt, och att dödas, säger Marshall.

 

ARBETET GLOBAL- TT