Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Klicka på bilden för att gå till Fair Trade Towns webbplats. Foto: Skärmdump

Klicka på bilden för att gå till Fair Trade Towns webbplats. Foto: Skärmdump

Stöder din stad schyssta arbetsvillkor? Och hur är det med semesterorten – lever den upp till ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling? På organisationen Fair Trade Towns nya webbplats får du svar på de frågorna.

Städer som får en så kallad Fairtrade City-diplomering måste leva upp till en rad kriterier och krav på rättvis handel – bland annat att det finns ett brett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butiker och på arbetsplatser. Även i den offentliga upphandling som görs – och som ofta omsätter stora belopp – ska hänsyn tas till hur varor och tjänster har producerats.

I Sverige har hittills 74 städer fått epitet ”Fairtrade City”. Först ut var Malmö i maj 2006. Här nedan kan du se om din stad finns med:

Idén kommer dock från Storbritannien, där Fairtrade City-diplomeringen funnits sedan 2001. I dag finns uppemot 1 800 fairtrade-märkta städer runt om i världen – och på den internationella samarbetsorganisationens webbsajt kan du på en karta se vilka städer som anslutit sig.

Mer information på svenska om fairtrade-märkningen finns här.


LÄS MER: Ny skrift om ILO:s kärnkonventioner

Följ oss! Arbetet Global finns också på Facebook och Twitter.