Peter Sjöstrand vill inte förlora möjligheten att gå ut i konflikt. Foto: Peter Knutson

Peter Sjöstrand. Foto: Peter Knutson

Konflikten om hur målarnas ackordslöner ska beräknas har spetsats till ytterligare. På fredag samlas Målareförbundets styrelse för att besluta om ett eventuellt konfliktvarsel.

– Vi hade hoppats på konstruktiva förslag från vår motpart. Vi blev besvikna, sa Målareförbundets vice ordförande och förhandlingschef Peter Sjöstrand efter ett möte med Måleriföretagen på onsdagseftermiddagen.

– Därför kallar vi in vår förbundsstyrelse till ett extra möte på fredag morgon. Förbundsstyrelsen får bestämma om vi ska säga upp avtalet och varsla.

Konflikten gäller vilket statistiskt underlag målarnas ackordslöner ska beräknas på. I mars 2013 slöt parterna ett nytt statistikavtal. Avsikten var då att underlaget skulle hämtas från ”Målerifakta”, den statistik som parternas gemensamma företag för ackordsmätning svarar för, hävdar Målareförbundet.

Men innan avtalet undertecknades hade ”Målerifakta” bytts ut mot ”Måleriportalen”, en liknande databas dit måleriföretagen rapporterar in löneuppgifter. Bytet gjordes av arbetsgivarna, på ett manipulativt sätt och utan att underrätta oss, säger Peter Sjöstrand. Fel, vi var överens om det avtal som undertecknades och där anges ”Måleriportalen”, invänder Måleriföretagen.

Enligt facket har en vanlig målare med ackordslön förlorat 1 200 kronor på bytet av statistikdatabas. Inför mötet i onsdags hade Måleriföretagen erbjudit sig att byta tillbaka till den gamla statistiken mot att facket gick med på att slopa en speciell semesterförmån i kollektivavtalet. Ett erbjudande som Målareförbundet avvisade.

– Jag ser ingen öppning, säger Peter Sjöstrand. Vad gäller avtalsförhandlingarna i övrigt har vi kommit igång med kansliöverläggningar. Men statistikfrågan är infekterad.

Arbetet lyckades under onsdagen inte nå Måleriföretagens förhandlingschef för kommentarer. Måleriavtalet löper ut den 31 mars.

LÄS OCKSÅ:

Varsel kan inleda målarförhandling

Målareförbundet: Arbetsgivaren har lurat oss

Arbetsgivarna: ”Statistikavtalet gäller”