Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Statsminister Stefan Löfven uppmanar EU att gå från kaos till kontroll när han talar i EU-parlamentet i Strasbourg. Han tänker verka för gemensamma asylbedömningar i EU.

– Det är dags att agera, att säkra kontroll av våra gränser, utöka vårt samarbete med Turkiet med grund i internationell rätt, genomföra omfördelningen av flyktingar inom EU, bekämpa människosmuggling och stärka vår gemensamma utrikespolitik för att stoppa orsakerna till flyktingkrisen, säger Stefan Löfven.

– Vi behöver förflytta oss från kaos till kontroll, annars riskerar vi det europeiska samarbetet, så som vi känner det i dag.

Löfven lyfter också fram att Sverige tagit emot ett stort antal asylsökande, och att andra länder inte har tagit samma ansvar.

– Sverige kommer att arbeta för ett nytt asylsystem i EU baserat på en rättvis fördelning, där asyl söks i EU — inte i ett enskilt land, säger Stefan Löfven.

– Jag kan inte se hur länder som inte vill delta i ett gemensamt asylsystem kan delta i Schengensamarbetet heller.

Han varnar för att Schengensamarbetet kan falla ihop:

– Om vi inte agerar, riskerar vi att förlora det, säger Löfven.

LÄS MER: ”Skapa federalt migrationsverk”

Stefan Löfven ägnar en stor del av sitt tal till sociala frågor. Exempelvis tar han upp utstationeringsdirektivet, som reglerar villkoren för arbetare som tillfälligt jobbar i Sverige. I veckan föreslog EU-kommissionen ändringar i lagstiftningen, något som den svenska regeringen efterfrågat.

– Det är av största vikt att ta steg mot mer anständiga arbetsvillkor och sociala framsteg, säger Stefan Löfven.

Han bjuder nu in till ett möte i Sverige 2017, för att utarbeta en strategi för ett ”socialt Europa”.

Efter Stefan Löfvens tal följer en debatt med EU-parlamentarikerna. Av de 20 anmälda talarna är nio svenska.

Både Cecilia Wikström (L) och Malin Björk (V) är kritiska mot det flyktingförslag som nu förhandlas med Turkiet i hög hastighet, framför allt den del som innebär att flyktingar som kommer till Grekland snabbt ska skickas tillbaka till Turkiet.

– Det kommer inte att lösa någonting på sikt. Flyktingarna kommer att hitta andra sätt att ta sig till Europa, säger Cecilia Wikström.

Malin Björk vill att de EU-länder som är beredda att ta emot flyktingar ska gå före, och inte låta länder som bromsar styra utvecklingen.

– Vi kan inte vänta på Viktor Orbán, säger hon med hänvisning till den ungerske premiärministern.

Till skillnad från flera ledamöter som berömmer Stefan Löfven för att Sverige tagit ett stort ansvar i flyktingkrisen, angriper Sverigedemokraternas Kristina Winberg honom.

– På grund av länder som Sverige står EU inför ett politiskt, humanitärt och socialt kaos, säger hon.

Det är EU-parlamentets talman Martin Schulz som bjudit in Stefan Löfven att tala. Det är annars relativt ovanligt att medlemsländernas premiärministrar deltar i debatter, såvida deras land inte just då är ordförandeland i EU.

TT

Fakta: Andra som talat i EP

Sedan EU-valet 2014 har följande stats- och regeringschefer deltagit i plenardebatter, utöver de premiärministrar vars länder har varit EU-ordförande. Maj 2015: Ungerns premiärminister Viktor Orbán om situationen i Ungern. Juli 2015: Greklands premiärminister Alexis Tsipras om eurokrisen och situationen i Grekland. Oktober 2015: Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande om situationen i EU. Januari 2016: Polens premiärminister Beata Szydlo om situationen i Polen. Källa: EU-parlamentet