Skärmavbild 2016-03-09 kl. 17.50.28

Clara Lindblom (V). Foto: Press

Ramtid i stället för minutstyrning. Arbetskläder och omklädningsrum. Och hårdare krav på företagen. Det lovar äldre- och personalborgarrådet Clara Lindblom (V) personal och äldre inom Stockholms hemtjänst.

Tidigare på arbetet.se tog borgarrådet Clara Lindblom upp hemtjänsten som ett exempel på en kvinnodominerad välfärdsbransch med arbetsvillkor ”i många fall under all kritik”.

Hon lovade åtgärder som i dag presenterades. Enligt utredningen ska minutstyrningen bort och i stället ska biståndshandläggare ange en ramtid – antal hemtjänsttimmar per vecka eller månad.

Den äldre och en kontaktperson ur personalen ska tillsammans ta fram en plan för tiden. Personalen ska också få arbetskläder. Och det ska finnas lokaler att byta om i före och efter jobbet.

Enligt Kommunalarbetaren finns i dag 130 privata utförare inom Stockholms hemtjänst. Flera saknar kollektivavtal. Enligt det nya förslaget ska företagen ha kollektivavtalsliknande villkor.

Staden kommer också att börja ta referenser, för att undvika att oseriösa företag kommer tillbaka under nytt namn.

– Det blir en stor skillnad mot i dag. Vi får möjlighet att stänga ute aktörer som inte haft möjlighet att stänga ute tidigare, för att kraven varit för slappa säger Clara Lindblom till Kommunalarbetaren.

Planen ska gälla i hela staden från 2017.

LÄS OCKSÅ:

DEBATT: ”Nu sätter vi kvinnorna i fokus”