Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Kilis ligger nära gränsen till Syrien. Foto: Google Maps

Kilis ligger nära gränsen till Syrien. Foto: Google Maps

Inbördeskriget i Syrien riskerade på tisdagen sprida sig till grannlandet Turkiet. Minst åtta raketer uppges ha skjutits över gränsen mot den turkiska staden Kilis. Dödsfall uppges ha krävts, och den turkiska armén har svarat med artilleribeskjutning.

Beskjutningen mot Kiris inleddes vid tvåtiden på eftermiddagen lokal tid. Raketer ska ha avlossats från ett område som kontrolleras av terrorgruppen Islamiska staten, och flera av dem träffade ett bostadsområde i den turkiska gränsstaden. Explosioner hördes bland annat från området runt en högstadieskola. Minst en person har dödats och tre skadats, enligt tidningen Hurriyet Daily News.

Borgmästaren i staden, Hasan Kara, säger till tv-kanalen CNN Türk att alla invånare bör hålla sig inomhus då attackerna tycks riktas mot civila. Skolorna i staden uppges ha fått order att stänga.

Tv-bolaget TRT World fångade en av raketattackerna på rörliga bilder.

I mitten av januari dödades en vaktmästare och en elev på en skola i Kilis av en raket som avfyrats från IS-kontrollerat område i Syrien. Turkiet har vid flera tillfällen de senaste två veckorna skjutit med artilleri mot IS ställningar. I mitten av februari sköt Turkiet dessutom mot den kurdiska YPG-gerillan i grannlandet under flera dagar i följd.

Turkiet stöder eldupphöret i Syrien — som dock inte omfattar IS eller den ideologiskt närstående jihadiströrelsen Nusrafronten.