Flyktingkrisen för ihop EU och Turkiet tätare än någonsin förut. Medlemskapsförhandlingar ska utökas och pengastöd och visumfrihet snabbas på mot att Turkiet sätter stopp för flödet över Egeiska havet.

Det som ”bara” skulle ha blivit ett lunchmöte för EU:s stats- och regeringschefer i måndags slutade först vid ett-tiden i natt. Efter tolv timmars samtal enades då ledarna om att arbeta vidare med ett nytt turkiskt förslag i flyktingkrisen.

Bland det som Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu hade med sig till Bryssel fanns önskemål om ytterligare minst tre miljarder euro i stöd till 2018, i utbyte mot att Turkiet ska ta hand om i princip alla som försöker ta sig över havet till Grekland.

Inte minst det sistnämnda väckte rejäla frågetecken bland EU-ledarna. Och slutresultatet — som nu ska utredas vidare — blev något mer inlindat.

– Irreguljära migranter som kommer till de grekiska öarna via de farliga båtturerna ska i huvudsak tillbaka till Turkiet mot att andra syriska flyktingar får komma över till EU. Och där är ju framgången att man kan gå från mer riskfyllda farliga resor till en mer ordnad migration och det tycker jag är en fördel, säger statsminister Stefan Löfven (S) på sin presskonferens efteråt.

Samtidigt betonar han att tillbakaskickandet ska få ske först efter att varje nyanländ fått sitt fall prövat i Grekland.

– Det måste ske en form av individuell prövning, ja. Men man menar att den kan ske ganska snabbt, säger Löfven.

Vad gäller Turkiets pengaönskemål vill inte Löfven tala om några summor.

– Vad gäller pengarna så säger vi att vi ska försöka snabba upp användandet av de redan fastslagna tre miljarderna, för det har tagit lite för lång tid, säger Löfven.

– Vi kan komma att diskutera ytterligare — men det är inga summor som nämns, säger statsministern, och trycker på att stödpengarna är till för syriska flyktingar — inte turkiska myndigheter.

– Det blir ibland som att EU ska hälla pengar in i Turkiets statskassa. Men det är inte fråga om det. Det är fråga om resurser till flyktingarna som finns i Turkiet, om man hittar bra projekt. Det betalas ingenting till Turkiet — det betalas till flyktingarna, betonar Löfven.

TT: Det låter som att EU håller på att göra Turkiet till en motsvarighet till vad Nauru eller Julön är för Australien?

– Nej, nu är det så att Turkiet faktiskt själv har lagt det förslaget som vi har diskuterat i dag. De vill själv att det ska fungera på det sättet, för de vill liksom vi få bort de här farliga resorna som människor tvingas göra, säger Löfven.

Samarbetsdiskussionen med Turkiet går nu vidare till nästa EU-toppmöte — inplanerat redan till nästa vecka, den 17—18 mars. Det ger samtidigt EU-ledarna en chans att fundera igenom förslagen på allvar. I måndags var irritationen tydlig från en rad länder om att endast Tyskland och EU:s ordförandeland Nederländerna på förhand kände till vad Turkiet tänkte lägga fram.

– Det är ingen lyckad arbetsmetod att få ett förslag vid sittande bord och ta ställning till samma dag. Det är inte bra. Men sedan så ska vi också komma ihåg att det är en väldigt specifik situation som vi befinner oss i just nu, säger Stefan Löfven.

Wiktor Nummelin/TT

LÄS MER: EU: ”Skapa federalt migrationsverk”

Fakta: EU och Turkiet om flyktingkrisen

EU och Turkiet enades i höstas om en plan där EU bidrar med tre miljarder euro till stöd för syriska flyktingar i Turkiet. I gengäld lovade Turkiet att avsevärt förbättra sin gränskontroll mot Grekland. Samtidigt har EU utlovat en nystart i de utdragna förhandlingarna om turkiskt medlemskap i EU.

Turkiet har nu föreslagit en rejäl utvidgning av samarbetet där landet bland annat vill ha ytterligare tre miljarder euro i stöd till syriska flyktingar. Dessutom vill man visumliberalisering för turkiska medborgare redan till slutet av juni och öppning av fem nya så kallade förhandlingskapitel om EU-medlemskapet.

I gengäld erbjuder Turkiet att återta samtliga flyktingar och migranter som utan tillstånd tar sig över till den grekiska övärlden.

Fakta: Punkterna i förslaget

Europeiska rådet och Turkiet ska arbeta vidare med följande förslag inför EU-toppmötet den 17—18 mars.

1. Skicka tillbaka alla nya migranter som tar sig sjövägen från Turkiet till grekiska öar.

2. Flytta en syrier från Turkiet för bosättning inom EU för varje syrier som skickas tillbaka.

3. Jobba efter målsättningen att senast i juni i år avskaffa visumkravet för turkiska medborgare som reser till EU.

4. Skynda på utbetalningen av de tre miljarder euro som utlovats till Turkiet.

5. Förbereda inför nya förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap.

6. Humanitärt samarbete för att syriska flyktingar ska kunna bo i säkra områden inne i Syrien.

Källa: Europeiska rådet