Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Hur upplevs patriarkalt förtryck av kvinnor i olika delar av världen – och hur gör de motstånd? Frågorna ledde fram till kortdokumentären ”Heart Sisters”, som hade premiär i förra veckan i New York och London.

Anton Klepke och Kajsa Olsson. Foto: Erik de la Reguera

Anton Klepke och Kajsa Olsson. Foto: Erik de la Reguera

Filmarna Kajsa Olsson och Anton Klepke har arbetat i mer än tre år med ”Heart Sisters”. I filmen vävs vittnesmål samman från Turkiet, Tanzania, Danmark och Ukraina.

– Vi försökte hitta så olika berättelser som möjligt, berättar Kajsa Olsson.

Idén fick hon efter att ha gjort praktik på kvinnoorganisationer i Tanzania – och med tiden blev det ett dokumentärfilmsprojekt som hon och Anton Klepke genomfört tillsammans.

– Under arbetets gång har vi slagits av det patriarkala förtrycket som är gemensamt för kvinnor i olika delar av världen, även om det också så klart är mycket som skiljer. Ibland kan det vara deprimerande att tänka så, men jag tänker att det också kan vara en styrka att visa upp kvinnor över hela världen som delar erfarenheter och motstånd, säger Kajsa Olsson.

Anton Klepke vittnar om en lärorik arbetsprocess.

– Det var väldigt spännande att få komma så nära och prata om personliga upplevelser. För mig har det blivit tydligt hur mycket som länkar samman människor från olika delar av världen.

Filmen handlar inte bara om upplevelser av förtryck – utan också, och inte minst, om motstånd.

– Det är verkligen inspirerande att se olika feministers kamper, säger Kajsa Olsson.

Efter premiären i New York och London i förra veckan, kommer filmen nu bland annat att visas på ett universitet i New Dehli i Indien.

– Det är roligt, för vi hoppas att den i framtiden kan användas som undervisningsmaterial, säger Kajsa Olsson.

Fotnot: Filmklippet överst i artikeln är en trailer för kortdokumentären. Något svenskt premiärdatum finns ännu inte. Mer info om dokumentären finns på filmens hemsida.