Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Democratic presidential candidates Hillary Clinton, left, and, Sen. Bernie Sanders, I-Vt., argue a point during a Democratic presidential primary debate at the University of Michigan-Flint, Sunday, March 6, 2016, in Flint, Mich. (AP Photo/Carlos Osorio)

Hillary Clinton och Bernie Sanders i het debatt. Foto: Carlos Osorio/TT

Bernie Sanders tar hem en välbehövlig seger vid Demokraternas nomineringsmöte i delstaten Maine över Hillary Clinton, i kampen om att bli partiets presidentkandidat.

När mer än 80 procent av valdistrikten var räknade hade Sanders 64,3 procent av rösterna mot Hillary Clintons 35,5, uppger amerikanska medier. Vinsten är väntad för Sanders som har stort stöd i regionen och i närliggande Vermont.

– Jag tackar Maine för deras starka stöd, sade Sanders genom ett uttalande.

Samtidigt drabbade han samman med Clinton i en debatt i staden Flint bara två dagar före det viktiga valet i delstaten Michigan. Ämnet var till stor del stadens hälsoproblem efter att vattnet förorenats. Kandidaterna, som båda vill locka svarta väljare, ser föroreningarna som ett exempel på ekonomisk och rasrelaterad ojämställdhet och kandidaterna var överens på många punkter.

I andra frågor, som bland annat bilindustrin, handelspolitik och Wall Street, gick debatten betydligt hetare till. Det rapporteras att Sanders och Clinton upprepade gånger avbröt varandra, helt olikt deras tidigare debatter som har hållit en väldigt artig ton jämfört med Republikanernas.

Parallellt med Demokraternas nomineringsmöte i Maine höll Republikanerna primärval i Puerto Rico. Här vann Floridasenatorn Marco Rubio med hela 71 procent av rösterna. Det blev hans andra seger hittills, han har tidigare vunnit i Minnesota medan konkurrenterna Donald Trump och Ted Cruz hittills har dominerat i de andra staterna.

Invånarna på ön har amerikanskt medborgarskap men kan inte rösta i det amerikanska valet. Däremot ingår de i primärvalsprocessen.

Donald Trump har uppmanat Rubio att avbryta sin kampanj.

– Jag tycker att det är dags att han hoppar av, sade han och uppgav att han vill göra upp med Cruz man mot man.

TT

LÄS OCKSÅ:

Trump rasar på miljardärslista

Clinton och Trump vann supertisdag