LULE≈ 20130612 : Facebooks nybyggda serverhall i Lule premi‰rvisades p onsdagen. Datorhallen i Sverige ska bli navet i Facebooks v‰rldsomsp‰nnande n‰t. Foto: Susanne Lindholm / SCANPIX / kod 11269

Foto: Susanne Lindholm/TT

Unionen har nu kommit ett steg närmare ett kollektivavtal med Facebook i Sverige. Efter ett möte i Dublin har parterna kommit så pass långt i diskussionerna att ett avgörande kan ske i april.

På mötet i den irländska huvudstaden informerade Unionen om fördelarna med kollektivavtal och hur den svenska modellen fungerar.

– Det är ju inte ovanligt att ett utländskt bolag vill veta vad ett kollektivavtal innebär för dem i sin helhet innan eventuellt avtalstecknande, säger Ulf Solhall, tf chef för Unionens regionkontor i Norrbotten.

Sedan två och ett halvt år driver Facebook sin jättelika datahall i Luleå. Etableringen har gjort frågan om kollektivavtal för de i dagsläget kring hundra anställda högaktuell.

Hallen lär vara företagets största utanför USA. På Facebook öser företaget lovord över Luleå för att locka personal och säger sig söka den mest talangfulla arbetskraften för att göra världen mer öppen.

I ett mejl till Arbetet har företaget förklarat att man är kända för att vara ”marknadsledande när det kommer till anställningsvillkor.”

Unionen har förklarat att om företaget vill betala mer och ha bättre villkor än vad kollektivavtalet ger är det inget problem.

LÄS OCKSÅ:

Facebook ställer upp på diskussion om avtal

Facebook gömmer sig och har inte kollektivavtal

”Osexigt med kollektivavtal”

De har avtal: ”Jag tänkte att så ska det vara”