Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Flyktingar i gryningen i Atens hamn, där de väntar på en matutdelning som en icke-statliga organisation anordnar. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Flyktingar i gryningen i Atens hamn, där de väntar på en matutdelning som en icke-statliga organisation anordnar. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis

Vägen via Balkan är stängd — så lyder EU:s barska besked till flyktingar och migranter i norra Grekland. Dagens toppmöte i Bryssel kommer att domineras av hur Grekland — och inte minst Turkiet — ska kunna ta hand om dem som inte längre får ta sig vidare.

I ett förslag till toppmötesuttalande som läckt ut på förhand ger EU:s stats- och regeringschefer en tydlig signal om hur man ser på flyktingkrisens stora vandringsrutt genom västra Balkan upp till resten av EU.

”Det okontrollerade flödet av migranter längs västra Balkan-rutten håller på att avslutas. Den här rutten är nu stängd”, heter det bland annat i utkastet som läckt ut till allehanda medier på förhand.

I texten utlovas samtidigt att ”EU kommer att bistå Grekland i denna svåra situation och göra sitt yttersta för att hjälpa till att ta hand om den situation som uppstått på grund av den här utvecklingen. Det här är ett gemensamt ansvar för EU”.

Mycket av dagens möte kommer att handla om hur Grekland kan assisteras.

– Det här är vårt gemensamma problem. Det här är inte ett lands problem, utan ett europeiskt, så vi måste hitta gemensamma lösningar, säger premiärminister Alexis Tsipras på väg in till mötet.

Tsipras betonar starkt behovet av att få fart på den omfördelning av asylsökande som EU-länderna enades om redan i höstas, men som sedan dess gått oerhört trögt. Grekland är öppet kritiskt mot de länder som inte gjort tillräckligt.

– En av våra grundläggande värderingar i EU är att dela på ansvaret, att dela bördor och vara solidariska. Jag ser fram emot att de här principerna och reglerna ska gälla för alla och att alla genomför våra gemensamma beslut, säger Tsipras.

Dagens toppmöte inleds med en lunchträff med Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu, där man framför allt ska diskutera vad som hänt och inte hänt med den gemensamma handlingsplan som man enades om vid ett toppmöte i slutet av november. Då lovade EU tre miljarder euro i stöd till Turkiets hantering av syriska flyktingar, mot att Turkiet ökar ansträngningarna för att få ned antalet okontrollerade resenärer över Egeiska havet.

– Jag ser fram emot betydande framsteg i det här mötet med Turkiet för att implementera handlingsplanen, för att få ner flödet avsevärt och slå till mot smugglingsnätverken, säger Alexis Tsipras.

Mark Rutte, premiärminister i EU:s ordförandeland, Nederländerna, uttrycker försiktig optimism om framsteg.

– Det har handlar mer om att nå en gemensam inställning och jag är hyfsat optimistisk om att vi kan ta sådana steg i dag, säger Rutte på väg in till mötet.

Tyskland och Nederländerna har länge tryckt på för att ta emot syriska flyktingar direkt från Turkiet, som ett sätt att få stopp på det okontrollerade inflödet. För att nå dit krävs dock en rejäl minskning av antalet som tar sig in i EU på egen hand.

– Nederländerna har alltid sagt att om vi kommer ner till nära noll så borde EU givetvis vara redo . . . att avlasta Turkiet och det innebär att ta emot folk direkt från Turkiet, i betydligt mindre antal än vad som kommer illegalt just nu, säger premiärminister Rutte i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

 

Fakta: Toppmötet i Bryssel

EU:s stats- och regeringschefer samlas i dag till dubbla toppmöten i Bryssel. Klockan 12.30 inleds ett lunchmöte med Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu som särskild gäst. Klockan 15 — tidigast — håller sedan de 28 EU-ledarna ett möte på egen hand.

EU och Turkiet enades i höstas om en plan där EU bidrar med tre miljarder euro till stöd för syriska flyktingar i Turkiet, mot att Turkiet avsevärt förbättrar sin gränskontroll mot Grekland. Samtidigt har EU utlovat en nystart i de utdragna förhandlingarna om turkiskt medlemskap i EU.