Många av oss är nog chockade av det bud Kommunal fått från Sveriges Kommuner och landsting. Nu är det dags för ett rejält lönelyft, skriver Carina Svensson och Patrik Strand i Kommunal Skåne.

Helene Fritzon, som leder SKL:s förhandlingsdelegation, säger nu i media att hon öppnar upp för satsa på undersköterskorna. Men det gör ju inte att de andra delarna SKL:s skambud blir bättre.

Arbetsgivarna vill inte ha något centralt avtal alls utan vill helst lösa allt lokalt. Man begär inte bara ha ett sifferlöst avtal, utan vill också slopa lägstalöner och skära i villkoren för övertid, OB, jour och förlänga semesterperioden så att den gäller från maj till och med september med mera.

Vi lade tillsammans med andra förtroendevalda ner många timmar i förra valet på att ringa runt och uppmana våra medlemmar att rösta bort borgarna.

Därför är det ju tråkigt att SKL:s förhandlingsdelegation nu tycker att vi kommunalare, precis som under de borgerliga regeringsåren, ska fortsätta subventionera välfärden med våra låga löner.

Detta är en ren skandal! Hur tänker den styrande majoriteten med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i SKL:s styrelse att det ska vara möjligt att värna kvaliteten på välfärden i framtiden utan oss kommunalare? Ingen kommer att söka sig till våra yrken i framtiden med de löner och anställningsvillkor som vi har i dag. Dags för ett rejält lönelyft nu!

Carina Svensson, ordförande Kommunal Skåne SydVäst 39

Patrik Strand, styrelseledamot Kommunal Skåne SydVäst 39