Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Brasilien tidigare president Lula da Silva efter en presskonferens i december förra året. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

Brasilien tidigare president Lula da Silva efter en presskonferens i december förra året. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

Brasiliens förre vänsterpresident Luiz Inácio ”Lula” da Silva har tagits in till förhör av polis och en husrannsakan ägt rum i hans hem. Lula misstänks ha tagit mutor under sin tid som president.

Vid sextiden på fredagsmorgonen lokal tid anlände poliser till Lulas da Silvas hem i São Bernardo, två mil sydöst om miljonstaden São Paulo. De sökte igenom bostaden och tog sedan in ex-presidenten för förhör.

Det är ännu oklart om han gripits formellt eller bara följt med frivilligt. Enligt tidningen El País misstänker polisen att han tagit emot mutor från bygg- och fastighetsbolag under sina år som president (2002-2010).

Konkret rör det sig om ombyggnader och renoveringar av ett hus på landet och en stor trevåningslägenhet i utkanten av São Paulo, som byggföretagen Odebrecht och OAS uppges ha stått för.

Även Lulas son, Fábio Luiz da Silva (eller ”Lulinha”), misstänks för oegentligheter. Hans bostad utsattes också för en husrannsakan på fredagen. Totalt uppges polisen ha gått in i 33 lokaler och haft 11 arresteringsordrar i den samordnade operationen, som är en del av en pågående utredning av muthärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras.

Lula da Silva tros ha långt gångna planer på att ställa upp i presidentvalet 2018, då hans partikamrat, den nuvarande presidenten Dilma Rousseff, inte kan kandidera på grund av begränsningar i konstitutionen .

da Silva har tidigare avfärdat anklagelserna mot honom. För en vecka sedan, på årsdagen för grundandet av arbetarpartiet PT, sade han på att han var medveten om att polisen utreder hans agerande och att han var beredd att svara på polisens frågor.

– Om det är priset som jag måste betala för att bevisa min oskuld, så är jag beredd att göra det. Allt jag ber om är att de sedan ger mig ett lämplighetsintyg, sade han sarkastiskt.