Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Hård retorik om flyktingar och migranter ska säkra Robert Fico ännu en mandatperiod som premiärminister i EU:s blivande ordförandeland, Slovakien.

Men väljarna tycks även bry sig om skola och sjukvård. ”Vi skyddar Slovakien” är huvudslagordet för socialdemokratiska regeringspartiet Smer-SD inför lördagens parlamentsval.

Och vilka landet ska skyddas från är tydligt: Slovakien är ett av de länder i EU som tydligast och hårdast sagt nej till alla former av gemensamt flyktingmottagande. Därför var det inte direkt någon sensation att premiärminister Robert Fico i onsdags åkte till gränsen mellan Grekland och Makedonien under sin kampanjspurt.

– Grekland fungerar inte. Vi måste stoppa migranterna på något annat ställe, sade den 51-årige juristen, enligt AFP.

Svaret från Grekland lät inte vänta på sig.

”Det är uppenbart att den slovakiske premiärministern, bara några dagar före valet, vill fylla sin kampanj med giftigheter och mänskligt drama”, skriver grekiska utrikesdepartementet i ett ilsket uttalande, där man samtidigt ifrågasätter hur Fico ska klara av att sköta Slovakiens roll som ordförandeland i EU i höst.

Fico har dominerat i Slovakien sedan 2006 när han först bildade regering, då i koalition med högernationalistiska SNS. Han förlorade följande val 2010 men kom tillbaka redan 2012 i ett nyval som Smer vann stort.

Stödet har dock urholkats och ska Fico sitta kvar krävs sannolikt återigen en koalition med SNS — något som i så fall knappast lär gagna det redan svajiga förhållandet mellan Smer och övriga socialdemokratiska partier i EU.

Det är samtidigt inte helt uteslutet att den övriga oppositionen kan gå samman och få ihop en anti-Smer-majoritet. Medan Fico har koncentrerat sig på flyktingfrågan finns ett jäsande missnöje över låga löner inom skolan och sjukvården.

– Fico bara pratar om muslimska migranter och glömmer slovakiska lärare och sjuksköterskor, säger 44-åriga Alena Takacova i huvudstaden Bratislava till AFP.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Slovakien

Slovakien är till ytan ungefär lika stort som Dalarna och Värmland tillsammans och har 5,5 miljoner invånare, varav drygt 600 000 i huvudstaden Bratislava.

Landet blev självständigt efter delandet av Tjeckoslovakien 1993, blev medlem i EU och Nato 2004 och antog euron som valuta 2009.

Premiärminister sedan 2012 är Robert Fico från socialdemokratiska Smer-SD. Partiet fick 44,4 procent i valet 2012 och ligger nu på 32—38 procent i opinionsmätningarna inför lördagens parlamentsval.

Av övriga partier ligger mittenhögerpartiet Siet ("Nätet") på 10—14 procent i opinionen, högernationalistiska SNS på 8—10 procent samt kristdemokratiska CDH och ungerska minoritetspartiet Most-Hid på vardera 7—9 procent.

Fakta: EU:s ordförandeländer

Att vara EU:s ordförandeland är inte längre lika betydelsefullt som tidigare. Ordförandelandet spelar ändå en tung roll för att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Under 2016 är Nederländerna (våren) och Slovakien (hösten) ordförandeländer. De följs 2017 av Malta (våren) och Storbritannien (hösten) och 2018 av Estland (våren) och Bulgarien (hösten).