Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Nordkorea har avfyrat ”projektiler” i havet vid landets östra kust, uppger Sydkorea, timmar efter att FN:s säkerhetsråd röstat igenom tuffare sanktioner mot Pyongyang.

En talesperson för Sydkoreas försvarsminister sade initialt att det handlade om kortdistansrobotar men ändrade sig sedan och sade att landet ska analysera om det handlade om kortdistansrobotar eller artillerield.

FN:s säkerhetsråd har i ett enhälligt beslut drastiskt skärpt sanktionerna mot Nordkorea. Sanktionerna är de hårdaste som säkerhetsrådet någonsin har utdelat mot landet, och en reaktion på att Nordkorea genomförde ett kärnvapenprov i januari och en raketuppskjutning i februari.

Sanktionerna syftar till att strypa den nordkoreanska regimens finansiering av kärnvapen och andra förbjudna vapenprogram. All godstrafik till och från Nordkorea ska inspekteras.

FN-beslutet är resultatet av närmare två månaders förhandlingar mellan USA och Kina.

– Det internationella samfundet har, med en röst, sänt ett enkelt budskap till Pyongyang: Nordkorea måste överge dessa farliga program och välja en bättre väg för sitt folk, sade president Barack Obama i ett uttalande.

TT