STOCKHOLM 20160208 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor presenterar ett nytt jobbfˆrslag under en pressdtr‰ff i Riksdagens presscenter. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

Ebba Busch Thor. Foto: Jessica Gow/TT

För en gångs skull har KD-ledaren Ebba Busch Thor hittat någorlunda rätt. I en debattartikel i måndagens Aftonbladet sätter hon in det senaste halvårets angrepp mot lägstalönerna i ett resonemang kring den svenska modellen.

Att lägstalönerna är så höga beror på modellen med kollektivavtal, skriver hon och fortsätter med att förklara hur denna fungerar.

Genom kollektivavtalen ökar produktiviteten i samhället och i takt med en högre tillväxt så stiger lönerna för alla, skriver hon. Så har skett i decennier.

Och så är det ju. Ebba Busch Thor verkar faktiskt ha förstått en del.

Men så skriver hon att det ändå finns arbetslösa, främst de nu många utrikes födda som kommer hit. Och därför måste vi nu plötsligt montera ned hela den svenska modellen och sänka alla lägstalöner.

Ebba Busch Thor förstår nog inte vilken tjänst hon gör den svenska modellens förespråkare.

Hon nämner ju faktiskt själv två framtida vägar: Att antingen hålla fast vid den svenska modellen med ökad tillväxt och rimliga löner för alla, eller att ta The Alliance Way med ökade klasskillnader och lägre löner för de LO-anslutna.

Många fackliga företrädare skulle nog hålla med om konfliktbeskrivningen. Och också inse vilken väg som gynnar Sverige mest.