Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har haft överraskande politiska framgångar i primärvalsrörelsen i USA. Men han har rasat till 324:e plats i tidningen Forbes lista över världens rikaste.

Donald Trump. Foto: AP / Andrew Harnik

Donald Trump. Foto: AP / Andrew Harnik

För bara ett år sedan låg den omstridde fastighetsmogulen på plats 121, men nettoförmögenheten på 4,5 miljarder dollar har inte vuxit sedan dess vilket förklarar placeringsraset, enligt nyhetsbyrån AFP.

Högst upp i Forbes årliga lista ligger som väntat Microsoftgrundaren Bill Gates. Trots ett förmögenhetsbortfall på drygt 4 miljarder dollar når han upp till en nettoförmögenhet på 75 miljarder dollar, vilket gör honom till ohotad etta.

Spanjoren Amancio Ortega, mannen bakom klädimperiet Zara, har tagit sig upp till en andraplats med 67 miljarder. Det så kallade oraklet från Omaha, den 85-åriga investeraren Warren Buffett, kommer trea med nästan 61 miljarder dollar.

Amancio Ortega. Foto: AP

Amancio Ortega. Foto: AP

Bland de 26 svenska dollarmiljardärerna toppar inte oväntat H&M:s grundare och storägare Stefan Persson, med 20,8 miljarder dollar i nettoförmögenhet, vilket gör honom till den 32:a rikaste personen i världen.

Efter Persson följer i den svenska listan Tetra Paks 89-åriga storägare Hans Rausing, som med 12,5 miljarder dollar är nummer 73 i den globala listan. Trea bland svenskarna är 65-åringen Frederik Paulsen — som byggt ut och driver den ärvda läkemedelskoncernen Ferring Pharmaceuticals. Han är enligt Forbes god för 6 miljarder dollar.

Världens yngsta dollarmiljardär är en norsk tonåring: 19-åriga norskan Alexandra Andresen. Hon har nyligen gått ut gymnasiet och satsar hårt på en karriär som tävlingsryttare.

Andresens förmögenhet bygger på en ärvd ägarpost i bolaget Ferd. Den härrör bland annat från tobaksmärket J L Tiedemanns, men familjen sålde av tobakstillgångarna 2005 och i dag handlar det mesta om fastighetsaffärer, riskkapital och hedgefondverksamhet, enligt Forbes.

Joakim Goksör/TT

Fakta: Betydligt färre dollarmiljardärer

Av världens 1 810 dollarmiljardärer i 2016 års Forbes-lista över världens rikaste är nästan var tredje, 540 personer, amerikaner. På andra plats i nationsligan kommer Kina, med 251, vilket är mer än dubbelt så många som går att hitta i Tyskland, där det finns 120 dollarmiljardärer. I Europa som helhet finns totalt 489 dollarmiljardärer, fördelat på 27 länder, enligt tidningen Forbes. Antalet medlemmar i miljardärsklubben har under det gångna årets marknadsturbulens rasat med 221 personer (11 procent). Detta är den största nedgången sedan finanskrisen 2009. Mest bakåt går Kina, där 42 personer hamnar under miljardstrecket. Andra stora tillväxtländer ligger också på kraftiga minus. Brasilien tappade 23 dollarmiljardärer, Ryssland 19 och Indien 15.