Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Democratic presidential candidate Hillary Clinton reacts to supporters as she arrives to speak at her Super Tuesday election night rally in Miami, Tuesday, March 1, 2016. (AP Photo/Gerald Herbert)

Hillary Clinton firade storsegern under supertisdagen. Foto: Gerald Herbert/TT

Donald Trump och Hillary Clinton dominerar USA:s supertisdag. – Jag är en person som kan förena. Jag vet att folk kommer att ha lite svårt att tro det, men jag är en förenare, säger Trump.

Ett dussintal delstater håller primärval eller nomineringsmöte i det som kallas supertisdag i USA. Clinton tar hem sju delstater medan hennes rival Bernie Sanders vinner fyra för Demokraterna.

På den republikanska sidan är det bara Ted Cruz seger i två delstater och Marco Rubios i en som hindrar Trump från att ta hem allt. Den kontroversielle fastighetsmiljardären höll tidigare ett tal där han gratulerade Ted Cruz till vinsten i storstaten Texas. Därefter riktade han in sig på Demokraternas Hillary Clinton — som tidigare under kvällen attackerat hans parti.

– Att göra Amerika stort igen kommer att vara så mycket bättre än att göra Amerika helt igen, säger han och refererar till hennes nya slogan.

Det i sin tid var ett svar från Clinton på Trumps slogan ”Make America great again”. Clinton säger att USA aldrig upphört att vara stort, utan att det i stället handlar om att göra landet ”helt igen”. Trump säger att han lyssnade till hennes tal och hur hon pratade om att hjälpa de fattiga.

– Hon har varit där (i politiken) för alltid, säger Trump och fortsätter med att om hon ännu inte löst problemet kommer hon inte att göra det på fyra år.

Han kan inte heller låta bli att attackera motkandidaten Marco Rubio.

– Jag vet att det varit en tuff natt för Rubio, säger han, och kallar honom återigen för en ”lättviktare”.

Trump poängterade att han inte var sämre än tvåa i någon av delstaterna som då räknats. Hans stora framgångar skakar partiet. Hans motståndare Ted Cruz uppmanar den tredje tunga republikanske aspiranten Marco Rubio att ge upp för att tillsammans förena sig i kampen mot Trump.

– Så länge som fältet är delat, är Donald Trumps väg till nominering allt mer sannolikt. Och det vore en katastrof för Republikanerna, säger han.

– Vi är den enda (val)kampanjen som har besegrat Trump en, två, tre gånger, säger Cruz.

Men Marco Rubio — som vinner i Minnesota — tänker inte sluta slåss för platsen i Vita huset förrän han gått igenom valet i alla 50 stater, säger han i en intervju med CNN.

– Den här kvällen skulle inte vara min stora kväll. Den här kvällen skulle vara Ted Cruz. Jag har aldrig sagt att vi ska vinna supertisdagen eller att vi ska lägga ner kampanjen nu, säger han till CNN och tillägger att det är i de kommande delstaterna som hans kampanj nu kommer att fatta eld på riktigt.

Hittills är det ingen som under supertisdagen har slängt in handduken trots Trumps klara delstatssegrar. Inte heller den tidigare neurokirurgen Ben Carson är redo att ge upp ännu, säger han under ett valtal i Baltimore enligt Politico. Talet hölls sedan det stått klart att han kommit sist eller nästan sist i varje delstat som har rapporterat resultat.

– Ni vet, jag lyssnar till miljoner amerikaners röster, och vi har fortfarande miljoner amerikaner som säger på Facebook: Du kan inte lämna oss.

På Demokraternas sida vinner alltså Hillary Clinton stort. I hennes tal i Miami, Florida attackerade hon motståndarna i Republikanerna.

– Retoriken vi hör från den andra sidan har aldrig varit lägre, sade Clinton.

– Nu måste vi skapa nya jobb och framtidens industri, säger Clinton. Vi måste fortsätta, vi måste jobba vidare, vi måste bryta ner barriärerna, sade hon medan publiken skanderade ”Hillary, Hillary, Hillary”.

Hennes motståndare inom det egna partiet, Bernie Sanders, som kallar sig demokratisk socialist, vann i hemstaten Vermont liksom i Oklahoma, Minnesota och Colorado.

– Vi önskar att vinna i alla delar av landet … men det säger någonting och betyder så mycket för mig att folket som känner mig bäst … har röstat så starkt för att få oss till Vita huset. Stort tack, sade han i sitt tacktal i Vermont.

Han sade också att han kommer att fortsätta sin kampanj i alla delstater.

Vem vann var?

Republikanerna: Donald Trump vinner: Vermont, Arkansas, Georgia, Alabama, Massachusetts, Virginia och Tennessee. Ted Cruz vinner: Texas, Oklahoma. Marco Rubio vinner: Minnesota. Demokraterna: Hillary Clinton vinner: Massachusetts, Georgia, Virginia, Alabama, Arkansas, Texas och Tennessee samt territoriet Amerikanska Samoa. Bernie Sanders vinner: Vermont, Oklahoma, Minnesota och Colorado.