Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a rally at Valdosta State University in Valdosta, Ga., Monday, Feb. 29, 2016. (AP Photo/Andrew Harnik)

Donald Trump. Foto: Andrew Harnik/TT

Demonstranter markerade vid Donald Trumps valmöte — dagen efter att han duckat frågan om Ku klux klan. Trumps rivaler uppmanar honom att klargöra var han står i invandringspolitiken.

Den kontroversiella presidentaspiranten Donald Trump fortsätter att röra upp starka känslor. Under slutspurten inför dagens primärval som hålls samtidigt i elva delstater — den så kallade supertisdagen — protesterade medlemmar ur medborgarrättsrörelsen ”Black lives matter” under ett valmöte i Virginia. Dagen innan hade Trump inte svarat på om han tar avstånd från den högerextrema viktmaktrörelsen Ku klux klan i samband med en CNN-intervju.

”Black lives matter”-rörelsen, översatt till svenska ”Svarta liv räknas”, tog fart efter flera uppmärksammade fall av svarta som skjutits till döds av vita poliser. Trump hånade demonstranterna och ropade ”är du från Mexiko” till en av dem.

– Gott folk, jag säger detta endast en gång, alla liv spelar roll, sade Trump.

Trumps anhängare applåderade Trumps svar och ropade ”alla liv spelar roll” när demonstranterna kördes bort av säkerhetsvakter. En pressfotograf berättar hur han bryskt blev nedbrottad av en Secret service-agent när han tog ett steg utanför pressfållan för att dokumentera händelsen. Opinionsmätningar visar att Trump leder i minst åtta av elva av delstaterna som håller val i dag.

Trumps konkurrenter till presidentkandidaturen, Ted Cruz och Marco Rubio, uppmanar honom att be tidningen The New York Times att publicera inspelningar från bakgrundsintervjuer med honom efter rapporter om att han sagt till tidningens ledarsida att han inte är seriös med flera av sina uppmärksammade invandringsförslag.

Enligt nyhetssajten Buzzfeed ska Trump till tidningen, ”off the record”, ha sagt att han sannolikt inte kommer att stå för sina invandringsförslag om han blir vald till president. Cruz och Rubios kampanjer uppmanar Trump till klargörande i frågan före tisdagens många primärval, då minst 13 delstater röstar, bland dem Texas, Georgia och Virginia.

The New York Times vill inte kommentera uppgifterna.

TT