** EMBARGOED AT THE REQUEST OF THE ACADEMY OF MOTION PICTURE ARTS & SCIENCES FOR USE UPON CONCLUSION OF THE ACADEMY AWARDS TELECAST ** Alicia Vikander poses with the award for best actress in a supporting role for ìThe Danish Girlî in the press room at the Oscars on Sunday, Feb. 28, 2016, at the Dolby Theatre in Los Angeles. (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP)

Alicia Vikander med sin Oscar. Foto: Jordan Strauss/TT

Från en legend till en blivande legendar. När Alicia Vikander fick ta emot en Oscar för bästa kvinnliga biroll var det första gången på 41 år som en svensk fick Hollywoods finaste pris för en skådespelarinsats.

Ingrid Bergmans Greta och Alicia Vikanders Gerda. Så hette karaktärerna som 1975 respektive 2016 bidrog till svenska Oscarstatytter i kategorin bästa kvinnliga biroll. När Alicia Vikander under natten till måndag, fick sitt pris för filmen The Danish girl var det som att hon tog över en stafettpinne från 1975 års vinnare.

Att Vikander dessutom fick gestalta Bergmans röst i Stig Björkmans dokumentär Jag är Ingrid i fjol, fullbordar cirkeln.

– Jag vill tacka alla er därhemma, sa en rörd pristagare från scenen.

Att Vikander skulle få sin Oscar var däremot ingen sensation. Likt många andra av årets vinnare var hon starkt förhandstippad. Slitvargen Leonardo DiCaprio fick till slut ett pris för rollen i The Revenant medan actioneposet Mad Max: Fury road blev galans mesta vinnare, genom flertalet priser i de tekniska klasserna. Filmen lyckades också snuva svenska 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann, på priset för bästa smink.

Den största överraskningen blev i stället att filmen Spotlight tog hem bästa film, just före storfavoriten The Revenant. Och det är säkert många som har lite ont i hjärtat att Sylvester Stallone missade pris (igen!) för bästa manliga biroll för sin klassiska roll Rocky Balboa som gjorde en comeback i Creed.

Men det vi svenskar kommer att minnas är självklart Alicia Vikanders triumf. Att den dessutom kom för en film med ett viktigt, om än polerat, budskap om att våga vara sig själv och att våga stötta andra i känsliga lägen, känns fint.

Vinnare Oscarsgalan 2016

Bästa film: Spotlight Bästa regi: Alejandro González Iñárritu (The Revenant) Bästa kvinnliga huvudroll: Brie Larson (Room) Bästa manliga huvudroll: Leonardo DiCaprio (The Revenant) Bästa kvinnliga biroll: Alicia Vikander (The Danish girl) Bästa manliga biroll: Mark Rylance (Spionernas bro) Bästa originalsång: ”Writing’s on the wall” – Sam Smith (Spectre) Bästa animerade långfilm: Insidan ut Bästa utländska film: Sauls son (Ungern)