Niroz Malek.

Niroz Malek.

I den syriska staden Aleppo, en krigsskådeplats varifrån människor flyr i tusental, befinner sig den kurdiske författaren Niroz Malek (f. 1946: namnet är en pseudonym). Den lysande novellsamlingen Under krigets himmel är den första boken av Malek som översatts till svenska (från arabiska av Jan Henrik Swahn), men författaren – som menar att han inte kan skriva någon annanstans än vid sitt skrivbord i Aleppo – har en gedigen produktion bakom sig, med bland annat ett antal novellsamlingar.

Novelletterna, som man kan kalla dessa korta texter, beskriver staden där författaren befinner sig: vaktposteringar i varje gathörn, vinande gevärskulor från prickskyttar och briserande bomber.

Det är ett gränsland mellan liv och död, och i de smått aburdistiska texterna är gränserna ibland så flytande att berättaren själv kan upptäcka att han blivit martyr, fast han inte minns hur eller när.

De döda är inte oväntat lika närvarande som någonsin de levande och i flera texter tvingas läsaren inse att det är svårt att avgöra vem som är vad.

Erik Löfvendahl

Noveller

Under krigets himmel

Niroz Malek

Bokförlaget Tranan

omslag-Malek.indd