STOCKHOLM 20110716 Ont i ryggen Foto Christine Olsson / SCANPIX / Kod 10430

Foto: Christine Olsson/TT

Fem års kamp för en belastningsskadad industriarbetare har nått sitt slut. Efter flera avslag från Försäkringskassan får hon nu totalt 4,8 miljoner kronor i sjukpenning, sjukersättning och livränta.

– Det har varit en riktig resa. Det är ovanligt att ett ärende är så här omfattande, säger kvinnans juridiska ombud Elizabeth Östman på LO-TCO Rättsskydd som 2011 tog sig an fallet på uppdrag av IF Metall.

Efter flera år med monotont monteringsarbete drabbades kvinnan av kronisk smärta, diagnoserna löd cervikobrachialit smärtsyndrom och handledstendinit. Hon nekades dock sjukpenning från Försäkringskassan.

Myndigheten ansåg att hon kunde ta ett annat jobb som inte belastade armar och nacke. Vilket även ortoped trodde. Men hon blev bara sämre och sämre.

– Problemet var att läkarna trodde hon skulle återgå efter rehab. Men när hon blev allt sämre stod det klart att hon inte har arbetsförmåga. Då ansökte jag, och fick igenom, sjukersättning. Sedan tog vi allt från början igen, säger Elizabeth Östman.

Ärendet om sjukpenning har överklagats till kammarrätten. Hon har nu fått rätt för flera perioders sjukdom. Hon har också beviljats sjukersättning från och med 2013. Och hon får även livränta och ersättning från AFA Försäkring på grund av arbetsskada.

Innan det stod klart att hon överhuvudtaget skulle få ersättning har kvinnan stundtals tvingats leva på sin man. Totalt kommer hon att få ut 4,8 miljoner kronor från de olika förskärningarna.

Fakta

Sjukpenning – Efter de 14 första dagarna som sjuk, då arbetsgivaren betalar sjuklön, kan man ansöka om ersättning, sjukpenning, från Försäkringskassan. • Sjukersättning – Ersättning från Försäkringskassan för människor mellan 30 och 64 år som kassan anser ”troligen aldrig” kommer att arbeta heltid igen på grund av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. • Livränta – Ersättning från Försäkringskassan för förlorad inkomst efter olycka eller skada på jobbet. Den som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal, eller där arbetsgivaren tecknat försäkring med partsgemensamma AFA, kan även få ersättning därifrån.