Robert Löw lämnar över en tårta till platsombudet Siv Andersson på Skultuna Messingsbruk, där samtliga anställda numera är medlemmar i facket. Foto: Tony Lundin

Robert Löw lämnar över en tårta till platsombudet Siv Andersson på Skultuna Messingsbruk, där samtliga anställda numera är medlemmar i facket. Foto: Tony Lundin

Att samtliga anställda på två företag gått med i facket firades med tårta.

– Medlemmar och aktiva måste få möta sitt förbund på sin egen arbetsplats, det är det viktigaste vi håller på med, säger Robert Löw, en av två rekryterare på IF Metall Mälardalen.

Nyligen var det tårtkalas hos Peab i Västerås och Skultuna Messingsbruk AB i Skultuna. Robert Löw packade bilen med tårtor för att fira att samtliga anställda på de två arbetsplatserna numera är med i facket.

– I Skultuna har platsombudet Siv Andersson gjort ett jättejobb. På ett år har man gått från 3 till 13 medlemmar, säger han.

009I tre år har IF Metall Mälardalen haft uppsökande verksamhet. Inom avdelningen finns 77 klubbar, men ungefär 600 företag, där det finns medlemmar, men ingen klubb och det är i synnerhet de arbetsplatserna som man satsar på att besöka.

– Från början blev medlemmarna oroliga när vi dök upp, trodde att det var förhandlingar och uppsägningar på gång. Men numera vet de att det handlar om att besöka och möta medlemmar, berättar Robert Löw.

Verksamheten startade som ett projekt, men sedan två år jobbar han och kollegan Caroline Holmstedt på heltid med uppsökande verksamhet.

Tillbaka till tårtkalaset, varför ett sånt?
– Jag har träffat medlemmar som varit med i andra förbund och inte sett en fackrepresentant på över 30 år. En tårta för att visa uppskattning och få en chans att komma på besök betyder hur mycket som helst, säger Robert Löw.