Allt gick rätt till när vi bytte statistiskt underlag för att beräkna målarnas löner, säger Rolf Bladh, förhandlingschef vid Måleriföretagen.

Fram till 2013 har statistik från Målerifakta, parternas bolag för ackordsmätning, alltid använts för att beräkna ackordslöner. Någon annan källa till statistik har inte funnits.

Men Måleriföretagen har länge varit tveksamma till den källan, som inte gör det möjligt att särskilja olika yrkesgrupper vad gäller ackordsstatistiken. Måleriportalen togs enligt Rolf Bladh fram just för att få bättre, mer exakt statistik.

En övergång till Måleriportalens siffror som underlag för att beräkna ackordslöner förbereddes länge, säger Rolf Bladh, som beskriver möten mellan parterna om statistikfrågor från januari 2013 och framåt.

– Det stämmer att vi hade ett möte den 12 mars 2013 för att gå igenom statistiköverenskommelsen. Men från och med den 13 mars fram till den 20 mars skickade både Målareförbundet och vi flera mejl med korrigeringar.

Rolf Bladh hänvisar till att Målareförbundet undertecknade statistikavtalet den 20 mars 2013. Därmed gäller det.

– Man kan alltid i efterhand tycka att man har missförstått vad man kom överens om. Det för stå för dem som uttrycker det.

Samtidigt beklagar Rolf Bladh att parterna har så olika bilder av hur statistikavtalet kom till.

– Det är oerhört olyckligt. Det förgiftar årets avtalsrörelse. Jag beklagar det djupt.

LÄS OCKSÅ:

Målareförbundet: Arbetsgivarna har lurat oss

KemI: Svalan-märket kan vara vilseledande

”Ofarlig färg gör flera sjuka”

Debatt: Skadliga färger måste bort