STOCKHOLM 20160211 Uppdrag: Arbetet. Amanda Bergman. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Amanda Bergman. Foto: Jessica Gow

Amanda Bergman drar på soloturné till Berlin, London, Växjö, Finspång … – Det är jätteviktigt att kultur kommer utanför Stockholm, säger dalkullan.

Hon har vant sig och bestämt sig. Med uppståndelsen och för att bli artist. När hon 2009 la ut några låtar på Youtube som Hajen blev uppmärksamheten ”genant och ganska bisarr”. Någonstans ville hon väl, men var inte beredd. Hon drog sig tillbaka och funderade på om hon skulle hålla på med musik, innan hennes alias Idiot Wind och medverkan i det som kallats superbandet Amason (första skivan Sky city 2015), drog ut henne i rampljuset.

Amason vann en Grammis för bästa album och P3 Guld och vann nu i februari årets pop på alternativa Manifest. Där beskrevs Amanda Bergmans röst som lätt att älska; ”sträcker sig mellan hopp och förtvivlan, himmel och stad”.

Att vara delaktig i ett band som till stor del skapar musiken i stunden har varit befriande:

– Det händer något hela tiden, fast jag inte är där och petar. Den upplevelsen, att vara med om något organiskt, står över kontrollbehovet, säger hon.

Det gjorde också att prestationsångesten inför att skriva eget material lättade, och första soloskivan Docks släpps i dagarna. Hon rättar till hårburret, försöker få ner drycken med chiafrön (på väg att bli förkyld). Sitter i skinnsoffan hos skivbolaget i Stockholm.

– Jag är så otroligt privilegierad att jag har ett jobb som gör att jag inte är låst till staden.

För hennes röst sträcker sig faktiskt bortom stad; Hon är uppväxt och bor i byn Björka i Gagnef, pendlar till lägenhet i huvudstaden. Där i byn är hon trygg och nöjd. Har aldrig, som andra, längtat bort:

– Det är det som är så sjukt. Jag ba: Va? Varför? Fattade inte.

– Jag är uppvuxen i en dal med berg omkring. Jag har sett stopp på saker och det definierar vad jag känner är tryggt. Jag behöver det.

Amanda Bergman om:

… sitt förhållande till Vintersaga, Ted Ströms 80-talslåt (känd genom Monica Törnell) som hon sjunger i tv-reklam: – Min mamma är från Norrland och hon sjöng ofta den och pratade om det stora vemodet. Jag är indoktrinerad melankoliker och när jag fick frågan av en reklambyrå tänkte jag att det måste jag göra. Jaha, handlar den om hela Sverige? Det har jag sorterat bort. den hyllade Luciakonserten på Färgfabriken i Stockholm tillsammans med First Aid Kit, Seinabo Sey och Maja Francis? – Det var super att sjunga med bara tjejer. De är personer jag ser upp till. Jag vill inte försköna kvinnlig vänskap, men det finns en större tendens att hålla varandra om ryggen. att hon alltid bara lyssnat på manliga artister: – Chet Baker, till exempel, har ett så naturligt uttryck som jag blir berörd av. Jag har lockats av ett sätt att framföra musik – ganska långsamt med låga register – som hittills inte är så typiskt kvinnligt. om vad hon vill säga världen: – Samma sak som till mig själv: Var lite snäll.