STOCKHOLM 20160122 Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod 10060

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: Henrik Montgomery

Statsminister Stefan Löfven (S) organiserar om i regeringen och låter arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) bli ansvarigt statsråd för att samordna regeringens etableringspolitik för nyanlända flyktingar.

Att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) får ett större ansvarområde ska inte ses som att regeringen har misslyckats med sin politik på dessa områden, enligt henne.

– Jag ser det verkligen inte så, tvärtom står vi inför större utmaningar än man kunde ana för ett år sedan, säger hon till TT.

Hon pekar på att Sverige växer väldigt snabbt.

– Att utbildning och arbetsmarknad lyfts fram har ingenting att göra med att det skulle vara statsråd som inte gör sitt jobb.

Att Ylva Johansson får ett större mandat kommer däremot inte betyda att hon kommer köra över sina ministerkollegor, enligt henne själv.

– Det finns inga begränsningar inom vilka områden jag får ta initiativ, säger hon till TT.

Hon betonar att hon har ett gott samarbete med sina kollegor.

– Jag ser inte framför mig att jag kommer köra över någon av mina kollegor, men jag kan driva på arbetet, säger Ylva Johansson.

För att bättre kunna hantera flyktingsituationen har ett nytt kansli inrättats i regeringskansliet. Kansliet SIRF, Sekretariatet för samordning och inriktning i regeringskansliet för flyktingsituationen, leds från arbetsmarknadsdepartementet.

Uppdraget är att ta ett helhetsgrepp om mottagandet och processen för att människor ska komma i arbete.