Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Internationella soldater var närvarande vid en dödlig räd mot en av Svenska Afghanistankommitténs (SAK) kliniker i Wardakprovinsen i Afghanistan i förra veckan, enligt FN:s Afghanistaninsats Unama.

– Det är synnerligen allvarligt, säger Björn Lind vid SAK.

Uppgifterna har bekräftats av Unama och organisationens personal på plats, enligt ett pressmeddelande från SAK. Men SAK vet inte mer än så.

– Vi vet vad vår egen personal har sagt. Enligt dem fanns det två personer som talade ett språk som de uppfattade som engelska. En av dem uppfattade i mörkret att det fanns personer med utländska uniformer, säger Björn Lind, kommunikationschef för SAK i Kabul.

Två patienter, klinikchefen och en ambulansförare, enligt Lind, och en ung pojke fördes bort och dödades när afghanska specialstyrkor slog till mot kliniken i Tangi Sidan i förra veckan. Personal greps och misshandlades.

– Det är synnerligen allvarligt om det visar sig att det inte bara var den afghanska armén, utan att det även fanns utländsk trupp närvarande.

Under torsdagen ska SAK sätta sig ner och diskutera hur man ska driva det här vidare.

– Dels för att gå på den afghanska armén och ta reda på vad som har hänt. Dels vända oss till Nato och se om de har haft trupper närvarande. Vi anser även att den svenska regeringen bör agera, säger Lind.

Att militär agerar på detta sätt är ett ”brott mot humanitära principer”, säger Lind.

– Men också mot Genèvekonventionen som säger att hälsokliniker, ambulanser och andra sjukvårdsbyggnader ska respekteras av de stridande parterna. Man kliver rakt in på en liten klinik med tio sängplatser, plockar ut patienter och en minderårig grabb och sedan sker en ren avrättning.

Kliniken är den enda sjukvårdsinrättningen i området.

TT