Foto: Johan Nilsson

Foto: Johan Nilsson

Flygstrejken är upphävd med omedelbar verkan. Unionen fick igenom ett kollektivavtal med flygbolaget Flybes bemanningsbolag Global Employer Company, GEC, som flyger för SAS.

 – Det är positivt att vi nu har nått fram till ett avtal. Unionens medlemmar har i dag fått kollektivavtal med schysta löner och bra villkor, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i ett pressmeddelande.

I måndags tog Unionen ut flygpersonal i strejk efter att man inte fått till ett kollektivavtal med GEC. Främst SAS inrikes- och Finlandsflygningar till och från Arlanda till Kalmar, Visby, Åbo och Vasa, drabbades.

Nu avbryts strejken med omedelbar verkan efter att man kommit överens. Bland villkoren i avtalet fanns:

• Högre löner (tidigare ingångslön 16 895 kronor i månaden, nu 18 773 kronor, lönelyft för kabinchefer från 20 015 kronor i månaden till 23 684 kronor, plus avtalsenliga löneökningar varje år).
• Inga delade skift. Detta hade betytt att de anställda kunde ha blivit sittande utan lön på en flygplats flera timmar mellan sina arbetspass.
• Ingen sexdagars arbetsvecka, nu blir det femdagars arbetsvecka. Det innebär i normalfallet två dagar garanterad sammanhängande ledighet per vecka.
• En extra semestervecka för de anställda när arbetsgivaren lägger ut tre veckor semester i stället för de normala fyra veckorna.

Förhandlingarna med arbetsgivaren har pågått sedan den 9 december 2015.