Anita Hagelin_0606

Anita Hagelin. Foto: Peter Knutson

När Byggnads bytte avtalskrav med Installationsföretagen på tisdagen avstod arbetsgivarna från krav på lägre löner för att unga och nyanlända lättare ska komma in i branschen. – Vi har diskuterat frågan, men hoppas kunna hantera dessa grupper inom avtalets ram, säger Anita Hagelin, på Installationsföretagen.

Lägre trösklar för unga och nyanlända, men också långtidsarbetslösa, har varit en framträdande fråga för många arbetsgivarorganisationer i årets avtalsrörelse. Frysta lägstlöner eller olika former av ”introduktionsanställningar” är krav som först fram. Men på teknikinstallationsavtalet VVS och kyl vill arbetsgivarna agera utifrån gällande avtal.

– Vi hoppas kunna anställa personer som står utanför arbetsmarknaden så att de kan bli en del av arbetslaget och vår bransch, säger biträdande förhandlingschef Anita Hagelin hos arbetsgivarna.

På avtalsområdet finns vid sidan av lärlingsanställningar och yrkesarbetare benämningen övriga arbetare. Det är tillräckligt enligt arbetsgivarna. På Byggnads har man reagerat kraftigt mot tidigare krav om sänkta trösklar. På måndagen förde Sveriges Byggindustrier fram krav på ”introduktionsanställningar” med löner på 16 000 – 17 000 kronor.

Något motsvarande krav fick inte Byggnads på tisdagen när de träffade Installationsföretagen.

– Det kan vara så att dessa arbetsgivare gör en annan bedömning och inte är intresserade av att skapa ett låglöneträsk, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads.

Byggnads går fram med löneökningar över den nivå som facken inom industrin kommit överens om. Åter är kravet 3,2 procent mot 2,8 i industrin. Svaret är detsamma från arbetsgivarna som tidigare. Vi sluter inte avtal på högre nivå än riktmärket som industrin sätter. Dessutom går Byggnads fram med en rad villkorskrav på området.

– För oss är en ökad rekrytering till hela branschen väldigt viktigt. Dels gäller det att prata med ungdomar innan de gör sina yrkesval, särskilt flickor, dels behöver vi också informera personer med utländsk bakgrund bättre, säger Torbjörn Hagelin.

– Många nyanlända kommer från kulturer där byggjobb har mycket låg status, men så är det inte i Sverige. Här är man en yrkesarbetare som förväntas ta eget ansvar, kunna läsa ritningar och ta egna beslut.

Två frågor kan bli heta i förhandlingarna. Den ena är hur nya yrkesarbetare ska kunna komma in i ackordslagen. Arbetsgivarna hävdar att det finns tvekan till att släppa in dem därför att de kanske inte är lika snabba och effektiva som erfarna kolleger. En lösning kan vara att fördelningstalet ändras.

– De kanske inte ska ha 1.0 under de första åren utan en något lägre andel. En sådan förändring skulle inte ge mer pengar till företagen, men en annan fördelning av ackordssumman inom laget, säger Anita Hagelin.

Arbetsgivarna vill också dela upp yrkeskategorierna service- och entreprenörsmontörerna i skilda turordningskretsar vid uppsägningar på grund av arbetsbrist. De båda kategorierna har samma bakgrund, men helt olika arbetsuppgifter, hävdar arbetsgivarna.

Byggnads startar nu förhandlingar på alla sina områden. Förbundet överlämnade under måndagen krav till Sveriges Byggindustrier. På tisdagen var det dags för VVS-branchen, onsdagen plåtslageri, torsdagen glasindustrin och på fredagen maskinentreprenörernas avtal.

LÄS OCKSÅ:

Debatt: Starkare konkurrenskraft är nyckeln till jobb

Kräver låglönejobb på byggen för nyanlända

Debatt: Här är Byggnads krav i avtalsrörelsen 2016

Snabbspår skulle dumpa villkoren