Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

In this Sunday, Feb. 21, 2016 aerial photo supplied by the New Zealand Defense Force, debris is scattered around damaged buildings at Nakama settlement in Fiji, after Cyclone Winston tore through the island nation. Fijians were finally able to venture outside Monday after authorities lifted a curfew but much of the country remained without electricity in the wake of a ferocious cyclone that left at least six people dead and destroyed hundreds of homes. (New Zealand Defense Force via AP) EDITORIAL USE ONLY

Foto: New Zealand Defense Force

Dödstalen stiger efter ovädret i Fiji. Hjälporganisationer varnar för risken för en hälsokris. – Ett av de omedelbara hoten är diarréutbrott, säger Alice Clements vid Unicef.

Den massiva uppröjningsprocessen efter cyklonen Winston, ett av de kraftigaste oväder som uppmätts på södra halvklotet, har påbörjats. Men situationen är svår, säger Alice Clements vid FN:s barnorganisation Unicef.

– Människor har förlorat sina bostäder, vårdcentraler, skolor — allt du behöver för att överleva är borta. De här samhällena behöver omfattande stöd, säger hon på telefon från huvudstaden Suva, till TT

Unicef oroas speciellt för yngre barn, gravida och äldre, grupper som blir extra sårbara efter en naturkatastrof. Clements beskriver situationen för dem som kritisk.

– Du kan tänka dig ett barn som bor i slummen, nära en flod som översvämmats, har förlorat sin bostad — som antagligen inte var mer än ett skjul, deras inkomst, i form av frukt och grönsaker som säljs på marknaden, och också deras primära födokälla.

Clements betonar behovet av att snabbt få barnen tillbaka i skolan.

– Det hjälper att hålla dem säkra så att föräldrarna kan koncentrera sig på uppröjningsarbetet. Det hjälper barnen att leka, umgås med vänner och att bearbeta vad de gjort. Dessutom hjälper skolan barnen att fortsätta med deras utbildning.

Fijis regering uppger att 17 personer bekräftats ha omkommit i stormen. Den siffran väntas stiga. Många områden har ännu inte nåtts, speciellt flera öar i norr.

– Det finns oro för hur hårt drabbade de är, många är väldigt små och cyklonen var extremt kraftig. En av utmaning är att mycket av kommunikationer och infrastruktur är allvarligt skadad, säger Jennifer Worthington vid hjälporganisationen Oxfam till TT.

Nya Zeeland har skickat ett Orion-plan för att få en överblick över katastrofområdet, men markpersonal har ännu inte nått de befarat värst drabbade områdena.

– Det handlar om att få dit livräddande insatser; vatten, mat, skydd och medicinsk hjälp till de drabbade områdena, säger hon.

Hjälporganisationer oroas över bristen på rent vatten — något som kan leda till sjukdomsutbrott när brunnar och vattenreservoarer förorenats.

– Ett av de omedelbara hoten är diarré, när drickvattnet förorenats. Diarré som är obehandlat kan vara dödligt, speciellt för barn. Enda sättet att förhindra att det uppkommer är att se till att folk har rent vatten, säger Clements.

Rent vatten är också topprioriterat i hjälparbetet, tillsammans med medicinsk nödhjälp, skydd och mat. Men Fiji är en avlägsen önation i Stilla havet, med många mindre, svårtillgängliga öar.

– Logistiken är extremt komplex, och också väldigt dyr. Det handlar om att transportera stora mängder nödmaterial till drabbade områden som exempelvis bara går att nås via båt eller mindre flygplan, säger hon.

Jennifer Worthington säger att det tar lång tid för informationen att nå ut.

– Människorna hade gjort sitt bästa för att förbereda sig och ta skydd. Men cyklonen var så kraftig att skadornas omfattning kommer att bli mer tydlig de närmaste dagarna.