Innan jag tar pendeln till Tungelsta läser jag några rader av Sven Jerstedt. Han berättar om när han var redaktör för Lantarbetaren och träffade Ivar Lo-Johansson, som hade koll:

– Du har underlåtit att skriva om min senaste bok, Traktorn.

Inne på Vaskos Pizzeria i Tungelsta talar man om Bronsgubben, det vill säga Sam Westerholms staty som står mitt emot Konsum – intill samme Westerholms relief med motiv ur Ivar Lo:s verk, dessa i granit dock.

Det är gott för själen att stå här och ha en pratstund med arbetarlitteraturens nestor. Han fick människor att känna sig utvalda, inte bara de som blev varaktiga vänner.

Efter att ha läst Jerstedt i Lantarbetarförbundets skrift från 1981 minns jag ett samtal med Ivar Lo. Som redaktör för LO-tidningens kulturbilaga hade jag försökt få honom att skriva en sak för oss. Han använde inte ordet ”underlåtit” när han svarade:

– Ni har inte skrivit om min senaste bok, Till en författare!

– Men … Sören Fallberg har ju en helsida i veckans nummer.

– Ja, ja, men du har inte skrivit något.

Utvald och förmanad.

Jan-Ewert Strömbäck

LÄS OCKSÅ:

”Fackföreningsrörelsen har nyckeln”