Ivar Lo-Johansson har lyft upp fattigdom och maktlöshet. Att han är en viktig och framstående författare vittnar inte minst Ivar Lo-museet i Stockholm och Ivar Los författarpriser om. Själv har jag en lång rad av halvlästa böcker av honom.

Av en författare som inte heller riktigt tagit Lo-Johansson till sitt hjärta fick jag för några år sedan tipset att läsa Bara en mor. Nu har jag lånat den till min padda och tänker – peppar peppar – läsa färdigt.

Det fackliga priset delas ut på en öppen tillställning på tisdag (läs intervju med pristagaren Vibeke Olsson här). Ivar Lo-Johanssons författarfond är dock för fattig för att dela ut det personliga priset – hoppet för rättighetsförvaltaren står till nyutgåvor eller filmatisering.

Tips: Feminism pågår, ny skojig bok för 9-12 åringar; kanhända är återväxten av kulturmän i fara.