Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Miljö- och biståndsminister Isabella Lövin och Ngualuenga, borgmästare på Abaing, visar hur saltvattnet tränger in på land och dödar kokospalmer och viktiga grödor. Foto: Regeringen / TT

Miljö- och biståndsminister Isabella Lövin och Ngualuenga, borgmästare på Abaing, visar hur saltvattnet tränger in på land och dödar kokospalmer och viktiga grödor.
Foto: Regeringen / TT

Sveriges samarbete med önationer i Stilla havet ska bli tätare. Det säger biståndsminister Isabella Lövin (MP) efter en resa i Söderhavet. Redan nu märker de hotade länderna av det varmare klimatet.
– Klimatförändringarna är redan här, säger Lövin.

Isabella Lövin har besökt Tonga, Fiji och Kiribati.

– Sverige har tillsammans med de små östaterna, särskilt Fiji, gått ihop för att vara värdar för en FN-konferens nästa år på Fiji, säger hon till TT.

I fokus står havet. Lövin hoppas att mötet ska leda till nya åtaganden. I den regionala strategin för Asien arbetar Sida med att se över hur samarbetena med stillahavsländerna ska kunna förbättras.

Stillahavsländerna är några av de värst utsatta av klimatförändringarna. Lövin berättar att hon besökt eroderade stränder, vägar som har spolats bort av häftiga regn, värmeböljor som misstänks ha lett till fiskdöd och byar som tvingats flytta uppåt land.

– Klimatförändringarna är redan här och människor är väldigt oroliga för konsekvenserna och att det påverkar människors levnadsvillkor och möjligheter att överleva, säger hon.

Kiribati riskerar också att utplånas när vattennivåerna höjs.

Resan till området har stött på en del kritik, i stil med att en biståndsminister borde fokusera på flyktingläget på hemmaplan i stället för att resa i Söderhavet. Lövin tycker att kritiken är ”märklig” och att det ena inte utesluter det andra.

Hon påpekar att Sverige samarbetade med de här länderna inför klimatmötet i Paris.

– Den här resan är väldigt viktig symbolik för dem — att vi kommer att fortsätta samarbeta och stödja dem och att tydliggöra deras utsatthet. Man kan inte förstå den om man inte varit här, säger hon.

Isabella Lövin säger att resan inte har något med Sveriges röstjakt inför kandidaturen till en plats i FN:s säkerhetsråd att göra.

– Men självklart står vi för att vi är kandidater till säkerhetsrådet. Det är inget vi behöver skämmas för, det är vi tvärtom stolta över.

TT: Kommer de att ge Sverige sin röst?

– Det är svårt att säga, det vet man inte förrän i sista minuten, men vi har goda vänner här i regionen.


LÄS MER:

 

Fakta: Tonga, Fiji och Kiribati

Tre öriken i Söderhavet, den södra halvan av Stilla havet. Stilla havet är världens största ocean, och upptar en tredjedel av jordens yta.

Tonga består av 172 öar varav 36 större. Huvudstad är Nuku'alofa.

Fiji består av mer än 800 öar varav ett hundratal är bebodda.

Kiribati är ett vidsträckt örike cirka 450 landmil nordöst om Australien med 105 000 invånare (2015).