Martin-K-webbledartopp

Regeringen har fått kritik för att vara för slapphänt när det gäller hur kommunerna använder de extra miljarder de får för flyktingmottagandet.
Tankesmedjan Timbro skriver att kommunalråd har låtit delar av pengarna gå till såväl badhus som förskolor och avskrivningar av skulder.

Det är dock svårt att dras med i indignationen. Kraftiga satsningar för alla kommunmedborgare är tvärtom det bästa sättet att möta flyktingströmmens ökade tryck på kommunal verksamhet.

Betänk att vi efter Alliansens neddragningar redan före flyktingströmmen stod med en kraftigt urholkad kommunal verksamhet.

Vid riksdagens öppna hearing förra veckan vittnade Cecilia Grefve, regeringens samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården, om att det behövs en rejäl och bred upprustning av verksamheten i kommunerna, alldeles oavsett flyktingarnas ankomst.

Regeringen tänker helt rätt, inte minst för att undvika att ställa grupper mot varandra.

Naturligtvis borde dock skuldavskrivningar bannlysas. Det är verksamhet medborgarna behöver i kommunen, inte att enskilda stadsdirektörer ska få bräcka varandra i bokslutskalkyler.