STOCKHOLM 20150206 Jourhavande pr‰st i Stockholm. De anonyma stˆdtj‰nsterna belastas allt hÂrdare. Nu larmar de om att det behˆvs mer resurser. Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Foto: Christine Olsson/TT

Unionen stämmer ett pastorat inom Svenska Kyrkan för diskriminering. Förbundet anser att en kvinna utsatts för repressalier, för att tidigare ha anmält och medverkat i en utredning kring sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

2012 anmälde kvinnan en kollega för sexuella trakasserier. Pastoratets egen utredning ledde till en muntlig varning för den manliga kollegan, skriver tidningen Kollega. Den utsatta kvinnan valde att sluta.

Tre år senare sökte hon en liknande tjänst som den hon hade haft, hos samma arbetsgivare. Hon kallades aldrig till någon intervju. Tjänsten gick till en annan sökande.

Innan den tillsattes tillfrågades personalen om deras ståndpunkt att låta den som jobbat där förut få tillbaka sitt jobb. Mannen som tidigare anmälts ansåg enligt tidningen att det inte var någon bra idé.

Då kvinnan hade bättre meriter och kvalifikationer för jobbet än den som anställdes anser Unionen att kvinnan utsatts för repressalier och stämmer pastoratet på sammanlagt 100 000 kronor för diskriminering.