VARBERG 2016-01-29 Whiskey Trio i regn och dis i hamnen i Varberg. Det Panamaflaggade fartyg som ertappats med undermÂlig s‰kerhetskultur kan komma att bli kvar l‰nge i hamnen i Varberg. Whiskey Trio, med bland annat explosiva varor i lasten, har varit fˆremÂl fˆr en fortsatt inspektion och sÂv‰l gamla som nya brister uppt‰cktes. - Det handlar om underhÂllsrutiner som lett till tekniska brister och om s‰kerhetskulturen ombord, s‰ger Tomas ≈strˆm p Transportstyrelsen. - Nu ‰r det upp till fartyget att Âtg‰rda bristerna innan vi kan gˆra en avsyning. Innan detta har skett kommer fartyget inte att f l‰mna Varberg, och det kan drˆja. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Foto: Johan Nilsson/TT

Det tidigare kvarhållna fartyget Whiskey Trio har lämnat Varbergs hamn utan last. Den explosiva last som tidigare fanns ombord har förts över till ett annat fartyg och skickats vidare. Whiskey Trio fick lämna hamnen trots en del kvarvarande brister.

I slutet av januari belades fartyget med nyttjandeförbud när det inspekterades i Varbergs hamn. Lasten innehöll vapen och ammunition.

Flera av besättningsmedlemmarna har mönstrat av.

Sekos ITF-inspektör Sven Save tror att den bristande brandsäkerheten var en stark bidragande orsak till deras beslut.

– Alla kan dock inte göra det valet. De är beroende av mat för dagen och måste ta ett jobb på den här typen av fartyg. Det är fruktansvärt tragiskt, säger han till Sekotidningen.

Besättningen var underbetald, men de låga lönerna kunder höjas med facket hjälp. Förhållandena var på många andra sätt undermåliga. Transportstyrelsen hade fler än 20 anmärkningar mot fartyget. Bland annat saknades sängar till anställda och mat.

Men framförallt säkerhetsbristerna uppmärksammades, inte minst bristerna i brand- och livräddningsutrustning.

Svens Save kallade situationen ombord för fruktansvärd när fartyget nyss hade stoppats.

– Det är det värsta jag har sett på 2000-talet. Fartyget var i oerhört dålig kondition, konstaterade han då.

LÄS OCKSÅ:

Nya fel på Whiskey Trio

Redare vill förbättra ranking

Skandalfartygets destination okänd

Ägaren till skräckskeppet: ”Facket överdriver”

Fartyg med vapen i lasten stoppat i Varbergs hamn