H÷÷R 20150709 FÂret Shaun, det popul‰ra tv-fÂret i lera, fÂr en egen temapark p SkÂnes Djurpark 2016. Foto: Erland Vinberg / TT / kod 10510

Foto: Erland Vinberg/TT

Det är hög tid att söka sommarjobb. Skånes djurpark sökte 70 säsongsanställda och valde ut dem med hjälp av auditions. Caroline Olsson, Kommunals arbetsplatsombud på djurparken gillar enligt tidningen Kommunalarbetaren metoden och tycker att även djurvårdarna ska anställas på samma sätt.

”Äventyrare” kallas de säsongsanställda på Skånes djurpark som helst ska vara 16–18 år men inte över 20.

– Vi ställer höga krav på våra medarbetare. En Äventyrare måste tycka om att jobba med människor, ha glimten i ögat, tycka om utmaningar och trivas i en stundtals hektisk miljö, skriver företaget på sin hemsida och förklarar:

– Vi tar in 50 personer åt gången och kan välja tio stycken på en dag. Men det viktigaste är att vi ser hur de jobbar tillsammans i grupp, om de är extroverta, säger Kasper Schumacher, vd på Skånes djurpark utanför Höör till Kommunalarbetaren.

Det är andra året som djurparken använder auditions och i år fick de 600 ansökningar. 350 fick komma på audition. I lördags var de klara med vilka som ska anställas.

Parken har ett 20-tal helårsanställda varav åtta är djurvårdare. Till säsongen kommer även ett par djurvårdare anställas. Också de kan komma att utses med audition.

Caroline Olsson är Kommunals ombud på arbetsplatsen och jobbar som djurvårdare. Hon är positiv till att djurparken använder auditions och har själv varit med vid två av sex tillfällen.

– Jag tycker det är skithäftigt. Det är unga människor som kommer, nervösa. Det här sättet att göra auditions blir en boost för dem, även om de inte får jobbet har det gett dem ganska mycket. Vi pratar alltid efteråt och de är positiva. De har haft en väldigt bra kväll så det är ingen jobbig anställningsintervju. Jag tycker vi ska göra så med all personal, säger hon till tidningen.