Just nu är lönegapet mellan kvinnor och män 13,2 procent. Det betyder att kvinnor jobbar gratis från 15:57 en vanlig arbetsdag som sträcker sig från 8 till 17 medan män får betalt hela dagen. Det skriver Sveriges kvinnolobby.

Klockslaget avslöjades vid en fotografering på Sergels torg i Stockholm under måndagen. På plats för att manifestera för jämställda löner var bland andra jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

15:57-rörelsen är en sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackförbund och kvinnorörelsens organisationer.

Tillsammans arbetar de för att även kvinnor ska få lön hela dagen. Sedan rörelsen bildades för fyra år sedan har lönegapet minskat med ynka 1,1 procentenheter.

– Om vi fortsätter i samma takt når vi jämställda löner först om 53 år. Vi kräver att det ska gå fortare än så och vi kräver att ambitioner omsätts i kraftfulla åtgärder, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är initiativtagare till samarbetet i ett pressmeddelande.

Kvinnor har lägre lön än män inom alla sektorer och i stort sett alla yrken på den svenska arbetsmarknaden. Fortfarande tjänar genomsnittskvinnan 4 400 kronor mindre än genomsnittsmannen varje månad.

Eftersom kvinnor också jobbar mer deltid tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man under ett arbetsliv.