H&M m fl har köpt kläder från ett företag i Turkmenistan, vars bomull skördas med tvångsarbete. Foto: habartm.org / Handout / TT /

H&M m fl har köpt kläder från ett företag i Turkmenistan, vars bomull skördas med tvångsarbete. Foto: habartm.org / Handout / TT

Dina kläder kan komma från bomull som skördats med tvångsarbete. H&M, Zaras ägarbolag och andra klädjättar kan knytas till inköp från en textilfabrik i Turkmenistan. Där tvingar diktaturen medborgare att delta i bomullsskörden.

H&M och Inditex (som äger butikskedjorna Zara och Massimo Dutti) finns bland en rad storföretag vars leverantörer har handlat med textilfabriken Turkmenbashy i det totalitära landet, kan TT avslöja.

H&M medger att företaget har varit ”kopplat till bomull från Turkmenistan”. Av svaren från såväl den svenska klädjätten som spanska Inditex framgår att sådan handel har ägt rum relativt nyligen.

H&M handlade enligt egen uppgift senast 2014 med ”vissa underleverantörer” som gjorde inköp från fabriken. Det är ett brott mot H&M:s uppförandekod som förbjuder alla leverantörer i alla led att köpa varor som är ett resultat av tvångsarbete.

”Sedan slutet av 2015 har ingen av våra underleverantörer en affärsrelation med Turkmenbashy. Sedan december förra året har vi också ytterligare stärkt våra krav gentemot våra leverantörer genom att införa ett förbud mot bomull från Turkmenistan”, skriver H&M i ett uttalande.

Även Inditex säger sig ha nolltolerans mot tvångsarbete, men säger sig först i december 2015 ha brutit med Turkmenbashy, eller Turkmenbasji med svensk stavning.

Varken H&M eller Inditex vill svara på om plagg från Turkmenistan har sålts i Sverige. Källor som kan H&M:s verksamhet säger dock att det kan vara så — kedjans utbud är detsamma i princip överallt.

Även Lee, Wrangler, La Redoute och Foot Locker har varit Turkmenbasjis kunder, men säger att de brutit samarbetet tidigare. Mango, som också utpekats av fabriken som kund, har trots upprepade påstötningar valt att inte svara på TT:s frågor.

Hur enkelt vore det då för ett multinationellt företag att 2014-2015 inse risken för tvångsarbete i fallet Turkmenistan?

– Ofattbart enkelt, säger Matthew M Fischer-Daly, samordnare vid The Cotton Campaign, ett nätverk mot tvångsarbete. I nätverket ingår bland annat människorättsorganisationer som Human Rights Watch och investerare.

Fischer-Daly påpekar att bland annat Internationella arbetsorganisationen (ILO) i åratal har rapporterat om sin oro för tvångsarbetet inom Turkmenistans bomullssektor.

– Bara att knappa in ”bomull” och ”Turkmenistan” i en webbläsare leder till rapporter och organisationer man kan kontakta för att få mer information, säger han.

Rapporterna säger att tiotusentals framför allt offentliganställda årligen tvingas ut på fälten, annars kan de förlora sina jobb. Arbetsförhållandena beskrivs som gräsliga. Viktiga samhällsfunktioner blir också lidande: utan lärare går skolbarn miste om undervisning, sjuka får inte vård.

Turkmenbasji har inte svarat på TT:s frågor.

Orden ”bisarrt” och ”Nordkorea” återkommer ständigt i beskrivningar av Turkmenistan, ett av världens minst fria länder.

– Det är en diktatur helt i klass med Nordkorea, en helt stängd stat med ett i princip obefintligt civilsamhälle där människorättsförsvarare tvingas i exil eller sätts i fängelse, säger Robert Hårdh, chef för människorättsorganisationen Civil Rights Defenders.

Den mycket speciella, genomkorrupta miljön gör att det finns många varningsklockor för den som vill bedriva handel där, anser han.

– Det finns väldigt många fällor att falla i, säger Hårdh.

Han understryker att handel i sig är bra men inte får ske på bekostnad av de mänskliga rättigheterna.

Om inte läget vore så allvarligt skulle många bisarra historier från landet vara dråpliga. Förre diktatorn Saparmurat Nijazov kallades ”Alla turkmeners fader” — Turkmenbasji, samma som den nu aktuella textilfabriken. ”Turkmenbasji” var också vad han döpte om både staden Krasnovodsk och månaden januari till. Månaden april döptes om efter hans mor.

Efterträdaren Gurbanguly Berdymuchammedov lät i december 4 166 personer sjunga en dikt han själv skrivit för att hamna i Guinness rekordbok. I fjol lät han också avtäcka en guldstaty av sig själv till häst ovanpå en marmorpelare.

Ola Westerberg/TT

 

 

 

Fakta: Turkmenistan

Yta: 488 199 kvadratkilometer (något större än Sverige)

Befolkning: 5,3 miljoner (2014)

Huvudstad: Asjgabat (uppskattningsvis 735 000 invånare 2014)

Stats- och regeringschef: president Gurbanguly Berdymuchammedov (2007—)

Ekonomi: Rikt på olja, gas och bomull. BNP/invånare: 9 032 USA-dollar 2014.

En av nio stater i världen som Freedom House kallar "värst av de värsta" i frihetshänseende.

På Reportrar utan gränsers index över pressfrihet får bara Nordkorea och Eritrea sämre betyg än Turkmenistan.

På korruptionsgranskande Transparency Internationals ranking hamnar Turkmenistan på plats 154 av 167 granskade länder.

Källa: UI.