Kommunen satsar miljoner på motocrosshallen. Vem satsar lika mycket på gymnasietjejerna? Som på Bita, född aktivist, med engagemang och palestinasjal i DNA:t. På Janne, född Jane. Och på Lilly som älskar Daniel, allas glittrande älskling, men som slår henne blå. ”SVAR: INGEN!”

Läraren, journalisten och nu författaren Elin Cullhed fick förra året Föreningen Arbetarskrivares stipendium för ett utdrag ur kommande Gudarna. Ungromanen i sin helhet är en virvelvind. Berättelsen skrivs i versaler, ibland bokstavligt, ibland genom oförblommad hängivelse.

Tonåringarna har hormonerna utanpå kroppen, och tar i med feminism från tårna: ”Har ni ett TJEJBAND eller?” besvaras med ”Har du ett anushål eller?”. Hur går det ihop att feministen Lilly gillar våldssex, ringer och gråter ut hos tjejerna, men ändå vill ha denna Daniel? Begäret – ”en orgel som dånar sönder skallen”.

Lösningarna är inte politiskt korrekta, men sensmoralen är skön; lev ut, säg ifrån! De tre är för övrigt inte ”tjejer”, de är (en blandning av guzzar och brudar) ”FUCKING GUDAR”.

Bok

Gudarna Elin Cullhed Natur & Kultur 9789127143906