Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, t.v., USA:s utrikesminister John Kerry, och FN-medlaren Staffan de Mistura vid en presskonferens på fredagen. Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, t.v., USA:s utrikesminister John Kerry, och FN-medlaren Staffan de Mistura vid en presskonferens på fredagen. Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Våldet ska stoppas inom en vecka och den humanitära hjälpen ska öka. Det är resultatet av toppmötet om kriget i Syrien. Ryssland är med i överenskommelsen — men fortsätter med bombningarna.

De 17 länderna på toppmötet kom överens om att våldet i Syrien ska upphöra gradvis den närmaste veckan och att humanitär hjälp snabbt måste komma på plats för att skapa förutsättningar för ett återupptagande av fredssamtalen.

Men många diplomater varnade för att Ryssland vill ha en militär seger och än så länge stödjer Syriens president Bashar al-Assad.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vill ha vapenvila i Syrien men säger att ryska flyg kommer att fortsätter sina bombanfall mot IS i landet. Han vill se ett ökat militärt samarbete mellan den USA-ledda koalitionen och den ryska militären i Syrien för att besegra den ”gemensamma fienden” IS.

– Våra styrkor kommer att fortsätta att arbeta mot de organisationerna, säger han.

Ryssland har kritiserats för att få av deras lufträder har riktats in på just de grupperna och i stället träffat de oppositionsgrupper som stöds av väst.

LÄS MER: Miljonstad hotas av belägring

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond anser att striderna endast kan ta slut om Ryssland stoppar de flygbombningar som han anser stöder de syriska regeringsstyrkorna mot oppositionen.

– Det blir inget slut på våldet om oppositionsgrupper fortsätter utsättas.

Lavrov och USA:s utrikesminister John Kerry säger båda att överenskommelsen hittills bara finns på papper och att det ”riktiga testet” blir om parterna i konflikten följer överenskommelsen eller inte.

– Hjälpleveranser kommer att börja den här veckan. Först till områden där behovet är mest akut och sedan till människor i nöd i hela landet, främst i belägrade och svårtillgängliga områden, uppger Kerry.

Syriens opposition välkomnar överenskommelsen mellan stormakterna inklusive Ryssland, säger talespersonen Salim al-Muslat till Reuters. Han påpekar dock att överenskommelsen också måste få effekt innan hans oppositionsgrupp går med på att fortsätta fredssamtalen.

– Om vi ser åtgärder och genomförande, så ses vi snart i Genève, säger han till Reuters.

TT