kimnilssonwebbtopp

Finns det något valsystem i världen som är lika krångligt som det amerikanska? Med primärval, kongressval och elektorsval är det faktiskt inte helt konstigt att flertalet struntar i att rösta.

Men trots att det verkar som att fler börjar engagera sig politiskt, så finns det även en stor grupp som hellre gör något annat. Som i stället för politisk handling nöjer sig med att, tja, handla.

På senare tid har nämligen många lärt sig att banta sin matbudget genom olika rabatter. Enligt tv-programmet ”Extreme couponing”, som visas på Kanal fem, ägnar vissa runt 20 till 40 timmar i veckan att klippa ut matkuponger ur tidningar och reklamblad.

De bästa klarar av att spara över 95 procent av det ursprungliga priset, det vill säga de betalar mindre än fem dollar för varor värda 100 dollar.

Det amerikanska kupongsystemet är betydligt mer komplicerat än det svenska. Rabatten baseras på produkten och inte i vilken butik du handlar. Du har även möjlighet att dubbla kupongens värde vissa dagar.

Resultatet blir hela hus som svämmar över av ketchuptuber, flaskor av smaksatt vatten och toapapper. Vissa låter barnen sova i garaget för att få mer plats i huset för alla sina rabattvaror. Hur bra det är för miljön kan man bara spekulera i, men hade det inte varit rimligt att kupongekonomin hade fått en egen punkt på dagordningen på klimatmötet i Paris?

Det är lätt att skratta och häpna när man ser kupongjägarnas ögon lysa av lycka då beloppen sjunker. Men själva kupongjagandet är sprunget ur den ekonomiska krisen från 2008.

Många i programmen berättar att de förlorade sina jobb och blev tvungna att försörja sig och sin familj på existensminimum. Att använda kuponger blev ett sätt att överleva. När sedan deras privatekonomi hämtat sig fortsätter de jaga rabatter på kul.

Det betyder alltså att personer med låg utbildning och låg lön på kort tid har lärt sig hur man kombinerar rabatter, specialerbjudanden och procentsatser för bästa möjliga effekt. Därför borde det inte vara speciellt svårt att lära sig hur det amerikanska valsystemet fungerar. Republikanerna och demokraternas politik påverkar i högsta grad deras ekonomiska situation.

Men i stället byter många amerikaner valsedlar mot rabattkuponger för göra ett bra klipp. Den stora gåtan är varför.