STOCKHOLM 20140122 SSABs vd och koncernchef Martin Lindqvist presenterar att de kˆpt finska stÂlkoncernen Rautaruukki under en presstr‰ff i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT / kod: 10060

SSABs vd och koncernchef Martin Lindqvist. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den förlusttyngda ståltillverkaren SSAB drar ner personalstyrkan med nästan 500 personer. Bara under fjärde kvartalet blev förlusten en dryg miljard kronor.

SSAB har inlett förhandlingar om att minska antalet anställda med högst 465 personer. Främst berörs verksamheterna i Oxelösund och Borlänge. Även i Luleå och Stockholm väntar neddragningar, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Totalt väntas antalet anställda i den svenska verksamheten minska med 265 tjänstemän och 150 arbetare, totalt högst 415 personer, enligt SSAB. Resterande del av neddragningarna gäller Finland.

Delårsrapporten som släpptes strax efter visar på en förlust före skatt på 1 051 miljoner kronor, exklusive jämförelsestörande poster. Under motsvarande period året före blev förlusten 82 miljoner kronor.

Försäljningen sjönk från 15 200 miljoner kronor till 12 499 miljoner kronor.

”Stålindustrin är inne i en mycket utmanande period där global överkapacitet sätter press på lönsamheten. Med de åtgärder vi arbetar med skapar vi förutsättningar för att förbättra vår lönsamhet, och jag är övertygad om att vi av egen kraft kommer att stärka vår position 2016″, skriver vd Martin Lindqvist i rapporten.