Anders Ferbe. Foto: Marcus Ericsson/TT

IF Metalls ordförande Anders Ferbe ger sig in i debatten om sänkta ingångslöner. – Förr gällde det ungdomar, nu nyanlända. En gång i tiden betydde liberal att stå upp för den svenska modellen. Nu försöker man i stället rasera den, säger han i ett nyhetsbrev från förbundet.

Han riktar sig mot Jan Björklund (L) och andra, som han kallar dem ”övriga högerpartiers lovsång” om sänkta ingångslöner. Han vänder sig dessutom mot Jan Björklunds påstående om att arbetsmarknadens parter inte levererar.

– Det är inget annat än nonsens, en ren högerattack på lönebildningen, säger han.

Liberalerna kräver, om det behövs, lagstiftning om sänkta ingångslöner för vissa utvalda grupper. Jan Björklund har också sagt att det är arbetsmarknadens parter som har ansvaret för att leverera de ”enkla jobben”, för att klara integrationen.

– Det är obegripligt att en partiledare förespråkar att Sverige ska konkurrera med fler enkla och utarmande jobb, när vi har kämpat fackligt och politiskt i över hundra år för att utveckla jobben och ligga i framkant, säger Anders Ferbe.
– Vi lämnade ett fattig-Sverige bakom oss och byggde upp ett välfärds-Sverige, och nu vill Björklund införa ett trasproletariat igen, dundrar han.

Utgångspunkten måste enligt honom vara vara att alla människor ska kunna leva på sin lön:
– Vi ska inte sänka ingångslöner och verka för att människor fastnar i låglöneyrken. Exempel på det ser vi bland annat i USA, där det krävs både två och tre jobb för att människor ska klara ekonomin. Det kallas working poor. Jag motsätter mig skarpt en sådan utveckling i Sverige säger Anders Ferbe.

LÄS OCKSÅ:

Ledare: Alliansens låglönehets når stormstyrka

Liberalerna vill införa startjobb

C: Sänk ingångslöner för nyanlända