Unionens förhandlingschef Niklas Hjert

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

PTK ger upp försöken att förhandla om ökade pensionsavsättningar direkt med Svenskt Näringsliv och slippa lösa frågan i avtalsrörelsen. – Svenskt Näringsliv avvisar i praktiken vårt förslag, säger Niklas Hjert, PTK:s förhandlingsgrupp.

PTK begärde i december förhandlingar med Svenskt Näringsliv om att höja avsättningarna till avtalspensionen ITP. Efter Svenskt Näringslivs svar ger PTK upp försöken redan innan parterna möts vid förhandlingsbordet.

– Svenskt Näringslivs svar på vår förhandlingsframställan handlar om helt andra saker än vad vi vill förhandla om, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef som leder PTK:s förhandlingsgrupp, i ett pressmeddelande.

PTK:s motiv var att den allmänna pensionen sjunker i takt med att svenskarna lever allt längre. För att tjänstemännen ska få en rimlig total pension måste då inbetalningarna till tjänstepensionen höjas.

Svenskt Näringsliv tackade jag till förhandlingar men med förbihållet att den enskilde tjänstemannen själv ska få välja om delar av lönen  ska avsättas till tjänstepensionen.

Nu kommer Unionen fortsätt driva kravet på avsättningar till flexpension i avtalsrörelsen. I vissa avtal görs sådana avsättningar, men Almega säger nej och vägra gå med i systemet.

LÄS OCKSÅ:

ITP-pensioner en förhandlingsfråga

Tjänstemän vill ha bättre pension