Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Ivar Andersen

FILE-In this June 2, 2015 file photo, an Indian woman carrying a sack of wheat walks past under construction buildings in Mumbai, India. India said its economy grew 7.3 percent in the last three months of 2015, a rate of expansion that puts the South Asian nation ahead of China's 6.8 percent growth during the same period. (AP Photo/Rafiq Maqbool, file)

Mumbai och många andra indiska städer växer, liksom ekonomin. Sista kvartalet växte ekonomin i Indien med 7,3 procent, vilket är mer än i Kina. Foto: Rafiq Maqbool/AP-TT

Indien tar allt mer över Kinas roll som den asiatiska tillväxtmotorn. Den indiska ekonomin växer snabbare än den kinesiska. Inom några år väntas landet dessutom ta över Kinas plats som världens folkrikaste nation.

Ekonomin fortsätter växa i Indien. Landet befäster allt mer sin roll som den stora växande ekonomin i Asien.

Sista kvartalet 2015 var tillväxten i den indiska ekonomin 7,3 procent och i år spås den bli ännu högre – 7,6 procent, rapporterar Financial Times.

Det kan jämföras med Kina där tillväxten allt mer avtar. Förra året var var den 6,9 procent, vilket är den lägsta tillväxt landet haft på 25 år.

Det finns flera förklaringar till den indiska tillväxten. En är det låga oljepriset. Som stor importör har landet tjänat på de stora oljeprisfallen. En annan är att befolkningen fortsätter att öka. Inom fyra år tros Indien ta över som världens folkrikaste land.

I dag bor de strax under 1,3 miljarder invånare i Indien och drygt 1,3 miljarder i Kina