Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FILE - In this Monday, March 2, 2015 file photo, Sundar Pichai, senior vice president of Android, Chrome and Apps, talks during a conference during the Mobile World Congress, the world's largest mobile phone trade show in Barcelona, Spain. Google is creating a new company "Alphabet" to oversee its highly lucrative Internet business and a growing flock of other ventures, including some Û like building self-driving cars and researching ways to prolong human life Û that are known more for their ambition than for turning an immediate profit. Google CEO and co-founder Larry Page will be CEO of the new holding company, while longtime Google executive Sundar Pichai will become CEO of Google's core business, including its search engine, online advertising operation and YouTube video service. (AP Photo/Manu Fernandez, File)

Googlechefen Sundar Pichai är USA:s högst betalda chef. Foto: Manu Fernandez/AP-TT

Den nya Googlechefen Sundar Pichai tog lönefajten – och vann. Bolaget tackar för hans ledarskap med aktier motsvarande ett värde av 1,8 miljarder kronor. Han är därmed USA:s högst avlönade chef.

Det blev ett lönsamt jobbyte.

I oktober förra året fick sökmotorns produktchef  Sundar Pichai jobbet som ny vd. Nu märks det i hans plånbok.

För att mantla ledarskapet ersätter Google honom med aktier som uppges vara värda 199 miljoner dollar – motsvarande 1,8 miljarder kronor – uppger Bloomberg.

Det är en ersättning som gör honom till USA:s högsta betalade chef.
Aktierna ska överlåtas till 43-åringen Sundar Pichai under en fyraårsperiod. Utöver aktierna får han också en lön vars storlek är okänd,

Med sitt tidigare aktieinnehav har den nya Googlechefen en aktieförmögenhet motsvarande 5,8 miljarder kronor.

En svenska handelsanställd som tjänar 20 600 kronor i månaden – medellönen – som inte betalde skatt eller hade några utgifter alls skulle behöva jobba i nästan 23 500 år för att samla ihop till en förmögenhet på 5,8 miljarder kronor.