Foto: TT

All personal som arbetar inom pendeltågstrafiken i Stockholm – även städarna – får behålla sina anställningar och anställningsvillkor när nya arbetsgivare tar över i december i år.

– Vi är mycket nöjda, säger P-O Fällman, ombudsman vid Seko, som avslutade förhandlingarna med pendeltågstrafikens nya entreprenörer på tisdagskvällen. Särskilt lyckat är att alla får behålla sina pensionsvillkor, även de som har förmånsbestämda tjänstepensioner.

Landstinget i Stockholms län bestämde i början av december 2015 att en ny entreprenör, MTR, ska ta över pendeltågstrafiken från nuvarande entreprenören Stockholmståg den 11 december 2016. Både de anställda och Seko utgick från att all  personal skulle få följa med till den nya arbetsgivaren.

Men två dagar före jul sade ISS, den underentreprenör som sköter städningen åt Stockholmståg, upp de drygt 140 städarna på pendeltågen. Många har långa anställningstider. ISS var osäkra på om städarna skulle få följa med till den nya entreprenören när ISS uppdrag tar slut.

Seko har nu kommit överens med MTR, liksom med de underentreprenörer som ska sköta verkstäder och städning, om att övertagandet av pendeltågstrafiken är en så kallad verksamhetsövergång. Och då säger lagen om anställningsskydd att de nya arbetsgivarna är skyldiga att ta över personalen, med bibehållna anställningstider och andra villkor.

För städarnas del heter den nya arbetsgivaren Reneriet.

LÄS OCKSÅ:

Städare på pendeltåg uppsagda efter upphandling

Inga klara besked från MTR om pendelstädare