Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

German Chancellor Angela Merkel gestures during a joint press conference with the Prime Minister of Portugal, Antonio Costa, as part of a meeting at the chancellery in Berlin, Germany, Friday, Feb. 5, 2016. (AP Photo/Michael Sohn)

Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/TT

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska under måndagen träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och premiärminister Ahmet Davutoglu i Ankara. Samtalen gäller den krisartade flyktingsituationen.

EU har sagt att Turkiet är skyldigt att hålla sina gränser öppna för syriska flyktingar men trycker samtidigt på för att den största tillströmningen av flyktingar till Europa sedan andra världskriget ska hejdas.

Tiotusentals syrier, på flykt undan en regeringsoffensiv mot Aleppo, sitter fast vid den turkiska gränsen som hållits stängd i flera dagar. Turkiet har lovat hjälp, men har fortfarande inte öppnat gränsen. Hjälporganisationer varnar nu för en allt mer desperat situation.

EU har lovat tre miljoner euro i stöd i utbyte mot att Ankara hjälper till att stoppa flödet av flyktingar till Europa, varav många passerar Turkiet.

TT